Hlavní obsah

Dvě matky a dvě děti – pro úřad práce rodina, pro stát ne

Právo, Stáňa Seďová

Šárce (37) se narodil syn Jáchym před 2,5 lety. Tereze (33), její registrované partnerce, před devíti měsíci Prokop. Obě pobíraly rodičovský příspěvek. Podle státu manželka matky dítěte není rodičem. Ale ouha, pro úřad práce jsou rodiči obě, a do jedné rodiny nemohou jít dva rodičovské příspěvky. Navíc musí vrátit už vyplacené peníze.

Foto: archiv rodiny

Šárka (vlevo) je biologickou matkou staršího Jáchyma, Tereza porodila mladšího Prokopa.

Článek

Novela o registrovaném partnerství, která má napravit to, aby si mohl registrovaný partner osvojit biologické dítě svého manžela či manželky, leží ve Sněmovně bez povšimnutí rok a půl.

Osvojit si tak partnerovo dítě mohou jen ti homosexuálové a lesby, kteří nejsou registrovaní. Ti, již postupují podle českého práva, dřív nebo později na nespravedlivost narazí. To je i případ Šárky a Terezy Gregorových.

Jsou spolu šest let. Před dvěma lety se registrovaly. Mají syna Jáchyma, jehož biologickou matkou je Šárka, a Prokopa, kterého porodila Tereza. Otcem je dárce, rodinný přítel, s nímž se matky domluvily, že se vzdá rodičovských práv a ony ho zbaví vyživovací povinnosti. Obě ženy pracují jako zdravotní sestry.

Nesmí mít k dítěti právní vztah

Už u prvního synka Tereza bojovala s tím, že – přestože je jeho matka – ovšem ne biologická, nemůže s chlapcem k doktorovi a podle našeho státu k němu nemůže mít žádný právní vztah.

Pak porodila svého biologického syna Prokopa a ocitla se ve stejné situaci Šárka.

Ovšem zcela jiný pohled než stát má na soužití dvou registrovaných žen a jejich synů sociální správa, potažmo úřad práce.

„Do formuláře o rodičovském příspěvku na Prokopa jsme musely vyplnit kolonku druhý rodič. A i když jsem se jim snažila vysvětlit, že já druhý rodič podle občanského zákoníku nejsem, paní nám tam řekla, že pro ně jsem. No a po nějakých sedmi měsících nám přišlo rozhodnutí, že mi odeberou rodičovský příspěvek. A není proti tomu odvolání. Navíc se mnou zahájil úřad práce správní řízení a jsem povinna vrátit 48 tisíc korun za měsíce, kdy jsme příspěvek pobíraly obě,“ popsala nastalou patálii Šárka Gregorová.

Nedává to smysl, když to jde proti občanskému zákoníku
Šárka Gregorová

Zákon o státní sociální podpoře totiž ženy skutečně porušily. „Uvědomuji si, že nejednají protizákonně. Ale nedává to smysl, když to jde proti občanskému zákoníku. Pokud totiž já jsem tedy živitel rodiny a rodičovský příspěvek zůstal jen Tereze na Prokopa, pak bych měla mít možnost, jako všichni ostatní, mít úlevu na dani kvůli dvěma dětem v rodině. A to samozřejmě nemám, protože podle státu nemám rodinu se dvěma dětmi,“ zlobí se nad reálným dopadem nelogických právních úprav matka dvou chlapců.

„Nejsme paraziti. Obě jsme v půl roce dítěte nastoupily částečně do práce, jednáme na rovinu přesně tak, jak nám ukládá stát. Nechtěly jsme systém jakkoli obcházet. Ale teď si kvůli tomu já nemohu osvojit Prokopa, přišla jsem o rodičovský příspěvek na Jáchyma, z daní úlevu nemám, a ještě musím vrátit 48 tisíc,“ dodává Šárka Gregorová.

U gayů a leseb žije tisíc dětí

Úřad práce má jasno. Rodina jako rodina, byť stejnopohlavní. „Dle zákona č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, ustanovení § 7 se za rodinu považují i partneři dle zákona č. 115/2006 Sb., o registrovaném partnerství. Rodičovský příspěvek je dávkou určenou dítěti a podle zákona ho ÚP ČR vyplácí vždy na nejmladší dítě v rodině. Pokud tedy jedna z partnerek pobírala na svého syna rodičovský příspěvek i v době, kdy o něj zažádala její partnerka na své dítě, neměl již být vyplácen rodičovský příspěvek na prvního chlapce, protože nejmladším dítětem v rodině byl ten druhý syn,“ komentovala případ Kateřina Beránková, mluvčí Úřadu práce ČR.

Dále dodala: „Jestliže byl příspěvek vyplácen neoprávněně, pak ÚP ČR postupoval podle platné legislativy a správně vyčíslil přeplatek dávky.“

V rodinách sezdaných gayů a lesbiček žije v Česku v současnosti podle odhadů zhruba tisíc dětí. Šance na to, že by si mohli gayové a lesby děti svých partnerů osvojit, se však od září roku 2014, kdy byl zákon do Sněmovny předložen, neposunula ani o píď.

Výběr článků

Načítám