Hlavní obsah

Dvaatřicet schodů, devět hodin práce. Portýři se s kufry z metra nezastaví

Právo, Novinky, val, cie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Od úterního rána mohou cestující v pražském metru zahlédnout ne příliš častý jev. V nově otevřené stanici linky A Veleslavín pomáhají dva mladíci lidem s kufry až k autobusu směřujícímu na letiště. Hasí tak stávající problém s chybějícími eskalátory.

Portýři pomáhají cestujícím s kufry z metra na autobusy na pražské letištěVideo: Novinky

 
Článek

Vedení hlavního města Prahy spolu s premiérem Bohuslavem Sobotkou otevřelo s velkou pompou o Velikonočním pondělí čtyři nové stanice na trase A pražského metra. Největší kritiku sklidila zastávka Veleslavín, kam se z Dejvic přesunula autobusová linka 119, jež zajišťuje spojení na Letiště Václava Havla.

Stanice Nádraží Veleslavín je opatřena eskalátorem, který však vede pouze z nástupiště do vestibulu. Dál už musejí cestující po schodech, případně je k dispozici výtah, který ale ústí příliš daleko od zastávky autobusů.

Letiště proto přišlo s dočasným řešením tohoto problému. Vynést mnohdy těžká zavazadla po 32 schodech až k zastávce autobusu pomohou cestujícím zdarma portýři.

Lidé se často stydí, tvrdí portýr

Jeden z nich, Petr Matoušek, Novinkám v úterý před polednem sdělil, že již s kolegou takto vynesli kolem stovky kufrů. Pracují přitom od pěti od rána do deseti hodin večer.

Mladý portýr dále poznamenal, že jsou z jejich služeb nadšeni zejména cizinci. „Hlavně zahraniční turisté většinou nevědí, co je to za službu,“ řekl s tím, že se po vysvětlení obvykle takoví lidé rozzáří a jsou vděční, že jim mladíci pomohou do schodů se zavazadly.

Zpravidla prý sami oslovují cestující s těžkými kufry a taškami. „Spíše je to naše iniciativa, protože lidé jsou stydliví,“ popsal Matoušek. S kolegy se podle svých slov ve vynášení kufrů do schodů střídá po devíti hodinách.

Město eskalátor chce

Chybějící eskalátor z vestibulu k autobusovému terminálu chce město nechat vybudovat dodatečně. Důvodem jeho absence byla prý snaha o co nejnižší náklady na stavbu při výběrovém řízení v roce 2009.

„Veleslavín bude klíčovou stanicí pro spojení s letištěm. Je tak logické, že zde bude velký pohyb lidí s těžkými zavazadly. Budeme urychleně hledat nejlepší řešení současného nevyhovujícího stavu,“ řekl náměstek pražské primátorky a radní pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD).

Otevření nového úseku metra na trase AVideo: Novinky

Práci portýrů bude hradit Český Aeroholding coby majitel letiště. Měsíčně jej tato služba vyjde na několik desítek tisíc korun. Podle Dolínka jde však pouze o dočasné řešení.

„Od Českého Aeroholdingu je to hezké gesto, ale rozhodně to nelze považovat za dlouhodobé řešení, pokud bychom se tedy nerozhodli obohatit Prahu o další turistickou atrakci. Jsem však přesvědčen, že jak turisté, tak především Pražané ocení spíše eskalátor, dopravník na zavazadla, případně jiné praktické řešení,“ vysvětlil Dolínek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám