Hlavní obsah

Dva brněnské kluby nepouštěly dovnitř Romy

Právo, Miroslav Homola

Obsazeno! Dovnitř nesmíte! S tímto rezolutním odmítnutím popřípadě ještě dalšími smyšlenými argumenty se setkali Romové v Brně, kteří se chtěli bavit ve dvou nočních klubech z pátku na sobotu. Když však po několika minutách do stejných podniků přišli po půlnoci jiní, tentokrát bílí hosté, mohli se jít bavit bez jakýchkoliv problémů. Nikdo jim ve vstupu nebránil a najednou bylo místa dost.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

O případy se zajímají inspektoři České obchodní inspekce, kteří se o těchto postupech přesvědčili na vlastní oči a pokud se prokáže diskriminace návštěvníků, může provozovatele nočních podniků čekat ve správním řízení pokuta až ve statisících.

„Akci jsme zorganizovali na základě stížností Romů, kteří se s takovým odmítnutím setkali v Brně už několikrát. Kontroly se tedy zúčastnili i inspektoři České obchodní inspekce a teď se bude celá záležitost prošetřovat. Mimo to, že se provozovatelé vymlouvali na to, že je obsazeno, což - jak se ukázalo - nebylo důvodem, aby následně neromské návštěvníky bez problémů vpustili, uváděli pro svůj postup i jiné argumenty. Například to, že s romskými hosty mají špatné zkušenosti a podobně. Ovšem nikdo z těch, kteří se do dvou klubů, kde kontrola probíhala, pokusil dostat a byl odmítnut tak v nich před tím nikdy nebyl. A paušalizovat, že romští návštěvníci jsou šmahem všichni problematičtí rozhodně nelze,“ sdělila Právu Ivona Parčiová z brněnského IQ Roma servisu.

Právě tato společnost, která se už 20 let snaží o důstojné postavení Romů v české společnosti v poslední době prokázala několik zjevných případů diskriminace. Také v posledně zmíněném případu, který vyvolal kontrolu klubů společně s inspektory ČOI nešlo o jednorázové odmítnutí romských hostů, ale v kontrolovaných klubech byly podle stěžovatelů odmítáni dlouhodobě. Podle mluvčího ČOI  Jiřího Fröhlicha se nyní bude prošetřovat, zda nedošlo k porušení zákona o ochraně spotřebitele kvůli diskriminaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám