Hlavní obsah

Důvěra Zemanovi vzrostla, Klaus si ale vedl lépe

Novinky, jas
Aktualizováno

Nejvyšší důvěře z politických institucí se podle průzkumu STEM těší prezident Miloš Zeman s podporou 63 procent dotázaných. Vládě věří 40 procent lidí, Sněmovně 36 procent a Senátu 33 procent. Prezident si meziročně polepšil o osm procentních bodů.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj důvěry v prezidenta Miloše Zemana

Článek

„Důvěryhodnost prezidenta Zemana je tedy zatím na nižší úrovni než v případě jeho předchůdce Václava Klause (pokud nebereme v úvahu závěrečný propad na konci Klausova mandátu),” připomněla agentura. Důvěra v Klause se pohybovala nad hranicí 70 procent.

Největší důvěře se prezident těší u stoupenců KSČM (79 procent). Věří mu rovněž 74 procent stoupenců ČSSD, 70 procent příznivců ANO a polovina sympatizantů lidovců.

U voličů ODS a TOP 09 je důvěra zhruba třetinová, respektive pětinová.

Výrazně méně často deklarují důvěru prezidentovi lidé s vysokoškolským vzděláním, doplnil STEM.

Vláda i Sněmovna ztrácejí

„Sněmovna i vláda se po předčasných volbách v říjnu 2013 těšily důvěře téměř poloviny veřejnosti. Relativně vysoká míra důvěryhodnosti však již na jaře loňského roku oslabila, podobně jako se tomu stalo i u předchozích Sněmoven a vlád v průběhu jejich funkčního období,” uvedla agentura.

Členům vlády nejčastěji důvěřují stoupenci koaličních stran ČSSD, ANO a KDU-ČSL.  „Je ovšem zajímavé, že u těchto stran je relativně nejnižší míra důvěry ve vládu u sympatizantů ČSSD, mezi kterými také došlo k nejvýraznějšímu poklesu od září 2014,” dodal STEM.

Podle agentury však není jasné, zda jsou příznivci sociální demokracie méně spokojeni s kabinetem jako celkem, nebo tak vyjadřují nespokojenost s koaličními partnery.

U příznivců KSČM, TOP 09 a ODS je důvěra ve členy vlády výrazně nižší. Kabinetu nevěří dvě třetiny stoupenců ODS a tři čtvrtiny sympatizantů TOP 09 a KSČM.

Průzkum proběhl od 9. do 16. února a zúčastnilo se jej 1014 respondentů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám