Hlavní obsah

Důvěra Čechů v unijní instituce je na historickém dně

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Důvěra Čechů v evropské instituce klesla v březnu na rekordně nízkou úroveň. Evropskému parlamentu aktuálně důvěřuje 24 procent lidí, Evropské unii 29 procent. Plyne to z průzkumu agentury STEM.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Před českým předsednictvím v roce 2009 se důvěra v Evropskou unii pohybovala mezi 50 a 60 procenty. Od té doby klesala. „Aktuálně důvěra občanů v EU poklesla na dosud nejnižší hodnotu v časové řadě,”  uvedl STEM, který důvěryhodnost mapuje od roku 1994.

„Podle politických preferencí mají nyní nejčastěji důvěru v Evropskou unii příznivci TOP 09. Nadprůměrná je dále důvěra v EU mezi sympatizanty hnutí ANO a KDU-ČSL,” konstatovala agentura.

Průzkum zjišťoval i důvěru v další mezinárodní instituce. OSN se těší důvěře 55 procent lidí, NATO 52 procent. Zatímco v případě OSN zaznamenal průzkum pokles důvěry, Severoatlantická aliance se těší relativně stabilní podpoře.

Reklama

Výběr článků

Načítám