Hlavní obsah

Dušek: Situace v Česku je dobrá. Za červenec přibylo 4597 nových případů

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Situace v České republice je podle ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška dobrá. Počet nových případů byl sice vysoký, jdou ale přiřadit k jednotlivým ohniskům. Nízký je zároveň počet hospitalizovaných pacientů. Chránit se daří i rizikovou skupinu lidí.

Foto: Novinky

Ladislav Dušek

Článek

V červenci evidují hygienici v České republice 4597 nových případů koronaviru. Vyléčilo se 2758 lidí a zemřelo jich 36. „Za tento měsíc bylo nově diagnostikováno velké množství lidí,“ sdělil k tomu Dušek.

Celkově je ale podle něho situace dobrá, jelikož se daří jednotlivé případy přiřadit ke konkrétním ohniskům. Ty jsou nyní v Moravskoslezském kraji a v Praze.

Bílo-zelené Česko. Resort zdravotnictví zveřejnil první semafor

Domácí

Pozitivně lze hodnotit také to, že má málo lidí těžký průběh. V nemocnici skončilo s koronavirem 237 lidí, z nichž těžký průběh mělo 33. Tito lidé tak tvoří pouze jedno procento z diagnostikovaných.

Morava se zlepšuje

Chránit se daří také rizikovou skupinu seniorů. Ve skupině 65+ se v červenci nakazilo koronavirem necelých 500 lidí, v populaci 75+ bylo 221 nově diagnostikovaných případů.

Podle Duška se zlepšuje také situace v Moravskoslezském kraji. Dokazuje to reprodukční číslo, které ukazuje, kolik průměrně lidí nakazí jeden nemocný. To je nyní 0,92.

Vláda slibuje kultuře kompenzace. Postup na Moravě byl špatný, shodli se ministři

Domácí

Nejvyšší je v Praze, tedy 1,39. „To jde ale přiřadit ke konkrétnímu klastru,“ dodal Dušek. Klastr vznikl v pražském klubu Techtle mechtle.

Maďar: Cestování může vyvolat druhou vlnu, jediná jistota je zůstat doma

Domácí

Hygienici také zaznamenávají některé případy, kdy si lidé dovezli koronavirus ze zahraničí. Podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové se to však týká maximálně pouze několika desítek Čechů.

Reklama

Výběr článků

Načítám