Hlavní obsah

Dušek: Jdeme podle nejoptimističtějšího scénáře. Některé regiony jsou prakticky bez koronaviru

Epidemie koronaviru zeslábla v Česku natolik, že jsou dny, kdy v některých okresech již v nepřibývají nové případy, vyplývá z dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). Nedochází již ani k takzvanému komunitnímu šíření, kdy nelze zjistit, od koho se lidé nakazili. V pátek to uvedl šéf ÚZIS Ladislav Dušek.

Článek

Za středu v Česku přibylo 131 případů nákazy, za čtvrtek 163 případů, to je zhruba deset za den na jeden kraj.

Podle aktuálních dat za poslední týden nezaznamenali hygienici žádný nový případ v okrese Náchod, po jednom případu hlásí z okresů Písek, Rychnov nad Kněžnou a Svitavy. Další čtyři mají dva nakažené v posledním týdnu.

Vývoj se dlouhodobě odehrává podle nejoptimističtějšího scénáře.
Ladislav Dušek, ÚZIS

Nejhorší situace je zatím stále na jihu Čech - v okresech Český Krumlov a České Budějovice - a také na severu Čech v okrese Liberec.

„Dostáváme se na hranu, kdy bude možné zřejmě příští týden naprosto spolehlivě prohlásit, že v některých regionech mizí komunitní šíření a epidemie se dostává do fáze, kdy je lokálně kontrolovatelná,” uvedl Dušek.

Epidemie podle Duška velmi silně brzdí, zhruba o 30 procent mezi jednotlivými týdny. „Vývoj se dlouhodobě odehrává podle nejoptimističtějšího scénáře, který kalkuluje s reprodukčním číslem kolem 0,7 i méně,” podotkl.

Statistici pracují i s modely, že by se epidemie začala znovu probouzet. „I kdyby to nastalo, tak pokles už je tak zásadní, že máme před sebou i týdny reakčního času,” dodal šéf ÚZIS.

V Německu převládne indická mutace, je jen otázka kdy, uvedl tamní ministr

Koronavirus

Dál je podle něj třeba hlídat nebezpečné mutace a jejich importy ze zahraničí a řešit lokální ohniska nákazy. V současné době se objevují například ve školách, ale většinou jsou to jednotky případů.

Do nemocnic směřuje zhruba desítka nakažených denně. Aktuálně hospitalizovaných je 107 lidí, z toho 14 ve vážném stavu. Pro srovnání - na vrcholu jarní vlny bylo v půlce března v nemocnicích s covidem více než 9000 pacientů.

Pomáhá především očkování

Hlavní podíl na brzdění epidemie má podle Duška proočkovanost populace. S tou počítají i modely. „Člověka ten model vyřadí z potenciální nákazy a udělá ho rezistentním ve chvíli, kdy prodělá onemocnění nebo byl naočkován,” řekl.

Může se upravit i pro mutace, které očkování částečně umí překonat, jako je to třeba u indické varianty. „Ukazuje to, že by se epidemie mohla ještě otočit nahoru, ale ta situace je natolik stabilní, že ne dramaticky. A díky proočkovanosti seniorní populace by se nárůst neprojevil v nemocnicích,” uvedl.

Možnosti šíření viru kromě očkování omezuje také počet lidí, kteří už covid prodělali a mají protilátky. „Nadále platí, že v populaci je 25 procent, možná i více lidí vnímavých k té infekci. Pořád budou vznikat lokální ohniska,” dodal Dušek.

Reklama

Výběr článků

Načítám