Hlavní obsah

Dům hrůzy. Stěhování radnice Prahy 10 se zpozdilo, úředníci mluví o stávce

– Praha

Příprava rekonstrukce radnice Prahy 10 ve Vršovicích za zhruba miliardu korun nabrala zpoždění. Podle původního harmonogramu se měli v červnu úředníci začít stěhovat do náhradních prostor, nyní však není jasné, kdy stěhování začne. Podle mluvčího radnice Jana Hamrníka zdržení způsobily průtahy ve stavebním řízení a kontrola projektu.

Foto: Městská část Praha 10

Zatopení suterénních prostor v důsledku deště v budově A, ÚMČ Praha 10

Článek

Na špatné podmínky v budově si podle informací ČTK stěžují úředníci, kteří mluví i o možnosti stávky.

Rekonstrukci komplexu budov radnice ze 70. let začala městská část připravovat v minulém volebním období, podle posledních informací má vyjít na 1,1 miliardy korun a hotova má být v roce 2024. Vedení městské části ji chce z většiny financovat dotací od ministerstva životního prostředí a půlmiliardovou bezúročnou půjčkou od pražského magistrátu.

Riziko uvolnění oken

V době rekonstrukce, která by měla začít příští rok, se budou muset stovky úředníků přesunout do náhradních prostor. Podle původně zveřejněného harmonogramu se mělo se stěhováním začít letos v červnu, radnice i vypsala tendr na náhradní prostory, který ale následně zrušila. Podle Hamrníka nyní není jasné, kdy přesun začne.

Foto: Mšstská část Praha 10

Ucpaný odpad

„Harmonogram budeme aktualizovat v momentě, kdy získáme stavební povolení, podle toho vypíšeme nové výběrové řízení na náhradní prostory a naplánujeme stěhování," uvedl mluvčí.

Budovy jsou ve špatném stavu, což je hlavním důvodem rekonstrukce. Posudek radnice z roku 2019, který má ČTK k dispozici, mluví například o zatékání, o riziku uvolnění oken, obkladů nebo parapetů a jejich pádu na chodníky pod budovami, o požárních rizicích nebo o nezajištěných deskách se zdraví škodlivým azbestem.

Riziko úrazu

Podle jednoho z úředníků, který si nepřál být jmenován, jsou podmínky v budově dlouhodobě nevyhovující a nebezpečné. Do budov podle něj zatéká, což způsobuje problémy s elektroinstalací. „Riziko úrazu, které tady hrozí, je docela vysoké. Byly tady i zkraty v kuchyňkách. Je otázkou času, kdy tam někdo půjde a prostě ho to praští," řekl.

Foto: Mšstská část Praha 10

Vyhoření pojistkového jištění v kuchyni

Dodal, že selhává také kotvení oken, která tak musí být napevno zajištěná, aby úplně nevypadla. „Dostali jsme jiskřičku naděje, že se budeme v červnu stěhovat, ale pořád se nic neděje. Je to tragédie, už se to dostalo tak daleko, že opravdu zvažujeme stávkovou pohotovost," uvedl.

Tajemnice úřadu Jana Hatalová k tomu sdělila, že o stavu přípravy rekonstrukce informovala v dubnu vedoucí všech odborů i odborovou organizaci.

„Zároveň se vracíme k vydávání interního zpravodaje, kde bude tématu věnována rovněž pozornost. Mailový souhrn nejdůležitějších událostí jsme na měsíční bázi začali posílat již předloni, v průběhu koronavirové pandemie dočasně nevycházel a informace jsme, společně s paní starostkou, předávaly ještě operativněji," doplnila.

Foto: Mšstská část Praha 10

Zahoření kondenzátoru v zářivkovém tělese

Minulá vedení Prahy 10 zvažovala různé varianty, jak řešit situaci s nevyhovující budovou. Nejprve vznikl plán postavit novou radnici za odhadovanou cenu 775 milionů korun, občanská sdružení a opozice ale tehdy projekt kritizovaly jako předražený a nakonec z něj sešlo. Poté se zvažoval přesun radnice do nevyužívané strašnické školy a nakonec byla vybrána varianta rekonstrukce.

Kromě ní Praha 10 plánuje také úpravy okolí úřadu a zvažuje, co s přilehlým kulturním domem Eden, který roky chátrá. Ve hře je jeho oprava i zbourání, městská část na to vypsala architektonickou a urbanistickou soutěž.

Reklama

Výběr článků

Načítám