Hlavní obsah

Něco zabralo. Reprodukční číslo R kleslo na hodnotu 1

Novinky, Jaroslav Soukup

Reprodukční číslo R v neděli kleslo na hodnotu 1. Číslo ukazuje rychlost šíření nákazy v populaci, respektive udává, kolik dalších osob může infikovat jeden nakažený. Reprodukční číslo začalo klesat v reakci na vládou přijaté restrikce.

Článek

V polovině září vystoupalo číslo R až na hodnotu 1,6 a následně se několikrát pohybovalo kolem 1,5. Po přijatých opatřeních se ho 28. října podařilo srazit na hodnotu 1,1 a poslední data ukazují, že dále klesá.

Šíření epidemie má oproti přijatým opatřením určitou setrvačnost a odborníci upozorňují, že má-li se šíření koronaviru dostat pod kontrolu, je třeba, aby reprodukční číslo pokleslo na hodnotu 0,8.

Něco muselo zabrat. Reprodukční číslo kleslo na 1,1

Domácí

V neděli se nákaza potvrdila u dalších 6542 osob, přičemž ministerstvo zatím nezveřejnilo, kolik bylo provedeno testů.

Momentálně resort eviduje 180 797 aktivních případů, 157 418 vyléčených a 3429 úmrtí v souvislosti s covidem-19. Hospitalizováno je 7370 osob.

Oficiální hodnotu čísla R zveřejňuje Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) jednou týdně, většinou v pátek. Novinky číslo zveřejňují na základě dat portálu Data Against Covid, jsou tedy možné menší rozdíly.

Vláda prodloužila nouzový stav do 20. listopadu

Domácí

Vláda v pátek na základě souhlasu Sněmovny rozhodla o prodloužení nouzového stavu a na něj navázaných opatření do 20. listopadu. Zavřené tak zůstávají školy i většina obchodů. Omezen zůstává i volný pohyb osob.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám