Hlavní obsah

Důchody příští rok vzrostou průměrně o 475 korun

Právo, ČTK, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V průměru o 475 korun by měly příští rok vzrůst důchody, oznámila v pondělí po jednání kabinetu ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). Základní výměra poroste o 150 korun. Na konci letošního června průměrný starobní důchod podle údajů České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) činil 11 807 korun.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová

Článek

Penze se mohly navýšit razantněji díky změnám v legislativě. Do zvýšení se totiž poprvé promítne polovina růstu reálných mezd v roce 2016, zatímco doposud byl růst mezd zohledněn pouze jednou třetinou.

„Po zveřejnění údajů o červnové inflaci Českým statistickým úřadem jsou známy všechny údaje potřebné pro stanovení celkové valorizace. Důchody se zvýší o čtyři procenta, což u průměrné penze představuje navýšení o 475 korun,” uvedlo ministerstvo.

Základní výměra důchodu se k 1. lednu 2018 zvýší o 150 korun na 2700 korun. Ke stejnému datu bude zvýšena i procentní výměra důchodů, a to o 3,5 procenta.

Vláda nyní dokončuje návrh rozpočtu na příští rok, který počítá s výdaji blížícími se biliónu a 400 miliardám. Jednou z největších kapitol jsou právě výdaje na důchody. Valorizace pro téměř dva milióny důchodců bude znamenat nárůst výdajů na penze o 16,6 miliardy korun.

Mají si polepšit učitelé i úředníci

Z těchto peněz by měly být pokryty i zvýšené platy 160 tisíc učitelů o 15 procent a dalších 300 tisíc zaměstnanců napojených na státní rozpočet o deset procent. Rozpočet alespoň podle poslední verze má uhradit i vyšší odvody státu za zdravotní pojištěnce.

Ministerstvo financí v návrhu rozpočtu současně zapracovalo navýšení výdajů v sociální oblasti o 37,7 mld. Kč v porovnání se schváleným rozpočtem na rok 2017. Navýšení se týká zejména zvýšení výdajů na příspěvek na péči o 1,7 mld. Kč, zvýšení přídavku na dítě o 300 Kč měsíčně včetně rozšíření okruhu příjemců dávek z 2,4 na 2,7násobek životního minima; zvýšení rodičovského příspěvku při porodu vícerčat a výrazné navýšení dávek pěstounské péče (odměna pěstouna a zvýšení dávek na úhradu potřeb dítěte) a zvýšení slevy na 1. dítě o 150 Kč měsíčně na částku 1267 Kč.

Kalousek: Nenažraný stát

Podle předsedy vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD) návrh rozpočtu zajištuje, aby občané pocítili, že ekonomice se daří. Podle předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska je ale návrh rozpočtu dokladem nenažraného státu a vzor populismu a nezodpovědnosti. Pravicovým stranám jsou trnem v oku zejména rostoucí počty zaměstnanců státu, které za několik let stouply o třicet tisíc osob.

Podle ekonomických analytiků nemá rozpočet vůbec žádné priority. Ministr financí Ivan Pilný (ANO) nedávno připustil, že priorit je hodně, ale každý měsíc je vláda nebo Sněmovna mění.

Reklama

Výběr článků

Načítám