Hlavní obsah

Důchodci dostanou příspěvek 1200 korun, schválil Senát

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Jednorázový příspěvek pro důchodce ve výši 1200 korun ve čtvrtek schválil Senát. Pro bylo 66 senátorů. Důchodci by peníze měli dostat v únoru. Mimořádný příspěvek je reakcí na minimální valorizaci, která by penzistům přidala v průměru 40 korun. Návrh zákona už musí schválit jenom prezident Miloš Zeman.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Senátor Jaroslav Kubera (ODS) navrhl příspěvek seniorům ještě zvýšit.

Článek

Kvůli příspěvku se do sebe pustili šéf senátorského klubu ODS Jaroslav Kubera a místopředseda Senátu Zdeněk Škromach (ČSSD).

Kubera totiž ve čtvrtek navrhl přidat důchodcům ještě o 200 korun více. „Já jsem navrhl k jednorázovému příspěvku seniorům jeho zvýšení na 1400 korun s tím odůvodněním, že senioři jsou skupina, která má omezené možnosti. Podporováni by měli být ti, kteří to opravdu potřebují,“ prohlásil Kubera.

Důchodci podle něj nemají možnost pracovat, na rozdíl od některých skupin obyvatel, které pracovat mohou, ale místo toho „vysávají“ sociální dávky.

Nemáte co kritizovat vládu, opáčil Škromach

„Vy jste důchodce obrali, o co se dalo, tak co si dovolujete kritizovat vládu, že přidává důchodcům málo,“ pustil se do něj vzápětí místopředseda Senátu Zdeněk Škromach (ČSSD).

„Vydýchal jsem si to v lavici. Šéfovi našeho klubu jsem ze srandy řekl, že přijdu s pozměňovacím návrhem na 2000 korun,“ komentoval Kuberův návrh senátor Petr Gawlas (ČSSD).

Původně se přitom počítalo s částkou 600 korun, vláda poté navrhla, aby důchodci dostali jednorázově 900 korun. Poslanci částku postupně zvyšovali a nakonec nečekaně poslali do Senátu návrh na 1200 korun.

Dopad do státního rozpočtu bude 3,46 miliardy korun.

Anketa

Souhlasíte s poskytnutím jednorázového příspěvku 1200 Kč důchodcům?
Ano
91,5 %
Ne
8,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1499 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám