Hlavní obsah

Důchod z privátního fondu bude možné dědit, tvrdí Kalousek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministr financí Miroslav Kalousek se v nedělních otázkách Václava Moravce snažil zmírnit námitky vůči chystané důchodové reformě. Především uvedl, že výplata z privátních fondů nebude mít jen jednu podobu. Uvedl, že v případě pravidelné výplaty po dobu dvaceti let bude možné zbylé prostředky dědit.

Foto: Petr Horník, Právo

Vojtěch Filip (vlevo) a Miroslav Kalousek před televizní debatou.

Článek

„Buď bude anuita, nebo měsíční renta a umře-li člověk dříve, pak to podléhá dědictví," řekl Kalousek (TOP 09). Předseda KSČM Vojtěch Filip označil informaci z konce týdne, že nebude možné peníze dědit, za zkušební balónek.

Kalousek navržený systém obhajoval a informoval o nástrojích, které mají zajistit, že systém bude bezpečný. „Jednak tu musí být změna pravidel, kdy bude důsledné oddělení majetku akcionářů od vkladů lidí, co budou spořit,“ řekl ministr a dodal, že v systému bude ještě jedna pojistka.

„Bude-li se někdo chtít rozhodnout, aby měl vklady jisté, tak bude moci spořit jen do státních dluhopisů, což je spolehlivější způsob, než nabízí současný průběžný systém.“

Návrh změny v penzijním systému
Podle dohodnuté podoby penzijní reformy by si lidé mohli zvolit, zda budou část sociálního pojištění, tři procenta, odvádět do fondů a nikoliv do průběžného systému. V takovém případě bude ale nutné přidat na toto spoření ještě další část příjmů.. Systém bude jen pro lidi mladší 35 let a nebude možné z něj vystoupit.

Kalouskovi vadí ústupek koaličnímu partnerovi, kdy budou dvě sazby DPH a rozhodnutí, co bude v které. Právě vyšší příjmy z DPH by měly pokrýt výpadek v důchodovém systému.

Koalice se ve čtvrtek shodla, že snížená desetiprocentní sazba zůstane na několik základních potravin. Podle analytiků jde ale jen o politické gesto.

Co zůstane ve snížené sazbě DPH
chléb, mléko bez ostatních mléčných výrobků, brambory, syrová a nezpracovaná zelenina, nezpracované ryby, dětská mléčná výživa a potraviny pro pacienty s cukrovkou a dalšími metabolickými problémy

Niedermayer: DPH se zvýšit musí

Bývalý guvernér státní banky Luděk Niedermayer zdůraznil, že bez zvýšení DPH nejde  změnit důchodový systém. „Najít částky v řádu 30 až 50 miliard korun v tomto systému jde jen zvýšením DPH.“

Niedermayer varoval, že se vytrácí, co je podstatou reformy: „Ztrácí se logika, proč to potřebujeme. Cílem reformy je zvýšit jistotu penzistů tím, že budou penze financovány z více zdrojů.“ Varoval, že problémem je stárnutí populace, i když Vojtěch Filip upozorňoval, že se posouvá hranice odchodu do důchodů, který tento problém řeší.

Kalousek odhadl, že zvýšení DPH bude mít dopad v podobě inflace ve výši 3,5 procenta. Odborářský boss ČMKOS Jaroslav Zavadil ale tvrdí, že to bude pět procent a u důchodců o šest procent. Kalousek tvrdí, že nárůst DPH bude o něco snížen pružností trhu.

Analytici postupně vydávají výpočty, z nichž plyne, že vyšší sazba DPH by měla domácnost zatížit zhruba 200-400 korunami měsíčně navíc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám