Hlavní obsah

Drulák končí na zahraničí, nepohodl se s ministrem

Právo, Jan Rovenský

Profesor Petr Drulák (43), někdejší pravá ruka ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD), na konci srpna definitivně odchází z Černínského paláce. To, že podal výpověď, Právu potvrdily nezávisle na sobě dva diplomatické zdroje. Podle kuloárních informací jsou důvodem osobní spory mezi oběma muži.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Petr Drulák s ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem

Článek

„Vztahy mezi Zaorálkem a Drulákem se poslední dobou velmi pokazily. Kdybych měl citovat pana profesora: je intelektuálně uražen. Údajně má jít o neshody se směřováním české zahraniční politiky. Přesné důvody, proč tomu tak je a co se stalo, si ale Drulák nechává pro sebe,“ řekl Právu nejmenovaný diplomat.

Podle zdroje Práva ministra Drulákovo rozhodnutí překvapilo, stejně jako členy Zaorálkova týmu. „Nepříjemné je, že Drulák byl autorem mnoha ministrových projevů, nyní se bude muset hledat náhrada,“ dodal.

Kam s ním?

Samotný Drulák na dotaz, co ho vedlo k odchodu z diplomacie a kam má namířeno, pouze odpověděl: „Promiňte, ale ke svému působení na MZV se nebudu vyjadřovat.“

Právo také oslovilo Zaorálka, ministr ale na dotaz nereagoval.

Vysokoškolský profesor a dlouholetý ředitel Ústavu mezinárodních vztahů Drulák nastoupil na resort zahraničí v únoru 2014 jako Zaorálkův první náměstek. V lednu 2015 z něj ministr udělal svého politického náměstka, v červenci 2015 Druláka čekal další kariérní sešup, když se stal politickým tajemníkem ministerstva.

Drulák na sebe upozornil v roce 2014, kdy kritizoval havlovské pojetí zahraniční politiky jako chybné a škodlivé. V listopadu ho kvůli těmto výrokům během návštěvy v USA kritizoval premiér Bohuslav Sobotka a předseda Sněmovny Jan Hamáček (oba ČSSD) s tím, že jako úředník musí respektovat politiku vlády v oblasti lidských práv i odkaz Václava Havla.

V Černínském paláci se dlouho zvažovalo, co s Drulákem udělat. Podle informací Práva se hovořilo například o tom, že by se mohl stát velvyslancem v Portugalsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám