Hlavní obsah

Druhý pilíř skončí, rozhodli poslanci

• Aktualizováno

Sněmovna v pátek rozhodla o zrušení druhého důchodového pilíře, do kterého vstoupilo 85 000 klientů. Lidé, kteří do systému přispívali, dostanou své peníze nazpět. Norma nyní poputuje do Senátu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka a ministr financí Andrej Babiš

Článek

Pravice vládě vyčítá to, že ačkoli chce druhý pilíř zrušit, nenabízí žádné jiné řešení důchodů.

„Zrušení druhého důchodového pilíře je chyba. Vláda nám neřekla, jak zajistí penze do budoucna, když druhý důchodový pilíř zruší,“ kritizoval předseda ODS Petr Fiala.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

To vyčítal i místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Vláda ruší druhý pilíř a nenabízí žádný instrument, ve kterém by bylo možné dostatečně zvýraznit nejenom solidaritu, ale také zásluhovost. Někdo platí celý život hodně, a pak bere stejně jako ten, kdo platí celý život málo. Druhý pilíř byl instrument, který měl tuto nespravedlnost zmírnit,“ uvedl.

Koaliční zákonodárci naopak tvrdí, že druhý pilíř nebyl od počátku životaschopný a byl atraktivní jen pro lidi s vysokými příjmy.

„To, že se ruší druhý pilíř, není rozmar koalice. Druhý pilíř se prostě nepovedl, nemůže fungovat a fungovat ani nebude,” prohlásil ve Sněmovně premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Pro zrušení pilíře nakonec hlasovalo 117 ze 143 přítomných poslanců, proti bylo 24 zákonodárců z TOP 09 a z ODS.

Podle záznamu se hlasování zdrželi předseda KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek a poslanec ANO Ivan Pilný.

Peníze lidé dostanou do ledna 2017

Důchodové fondy by měly být podle návrhu zrušeny k červenci příštího roku a vstoupit do likvidace. Ta by měla být ukončena převedením peněz a zánikem fondů nejpozději začátkem ledna 2017. Peníze si budou moci lidé nechat převést na účet, poslat poštovní poukázkou nebo převést jako příspěvek do dobrovolného třetího pilíře.

Pokud si klient druhého pilíře bude chtít zachovat procentní výměru státního důchodu, bude si muset důchodové pojištění doplatit.

Na starobní důchody stát loni vynaložil podle státního závěrečného účtu 314,7 miliardy korun, což bylo zhruba o pět miliard meziročně více. Výdaje na starobní důchody loni představovaly 26 procent všech výdajů rozpočtu a 46 procent všech výdajů povinných ze zákona. Státní závěrečný účet dále uvádí, že průměrný plný starobní důchod loni vzrostl o 104 Kč na 10 714 korun. Česká správa sociálního zabezpečení zajišťovala výplatu 2,4 miliónu plných starobních důchodů.

Druhý důchodový pilíř
Druhý důchodový pilíř prosadila pravicová vláda Petra Nečase (ODS). Od roku 2013 mohli lidé přesměrovat tři procenta odvodů ze státního systému do vlastního spoření u penzijních společností, částku ve výši dvou procent odvodů museli přidat ze svého.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám