Hlavní obsah

Dron rozsévající čidla. V Plzni testují unikátního pomocníka hasičů

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Při bojích s požáry by mohly jednou hasičům pomáhat speciální senzory shazované z dronů. Novinku vyvíjejí a testují v Plzni. Když to klapne, půjde o světový unikát.

Drony pro hasičeVideo: Ivan Blažek, Právo

 
Článek

„V zahraničí nic podobného neexistuje,“ řekl Právu Luděk Šantora, ředitel Správy informačních technologií (SIT) plzeňského magistrátu.

Ta spolupracuje se Západočeskou univerzitou, jejíž elektrotechnická fakulta vybavila kapsle, které by měl dron shazovat, potřebnou elektronikou, jež umí měřit teplotu, vlhkost, toxické látky či radiaci a poskytne tak hasičům bleskově potřebné informace. „V příštím roce chceme požární senzory představit v Evropě,“ dodal Šantora.

Zatím je hotový prototyp a probíhá testování. „Bude trvat měsíce, možná několik let,“ uvedl Petr Kašpar, projektový manažer z univerzitního výzkumného centra.

Svým způsobem zatím není kam spěchat - současné předpisy platné u nás a v Evropské unii totiž zakazují shazování jakýchkoliv předmětů z dronů - i při čtvrteční prezentaci pro novináře proběhl shoz senzorů jen při vypnutých motorech.

„Budeme muset napřed vyhrát legislativní válku, aby bylo možné senzory použít. Mají velkou budoucnost, budou znamenat obrovský přínos,“ upozornil František Pavlas, ředitel Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje.

Cena by přitom neměla být nijak závratná. „Při větší výrobě půjde o stokorunové položky,“ odhadl Šantora.

Malý a ještě menší

Patnáct centimetrů vysoká „bombička“ o průměru 50 milimetrů, která je nacpaná elektronikou, váží do 300 gramů.

Dron je zatím vybavený „pumovnicí“ na devět senzorů, v plánu je ale další miniaturizace. „Do budoucna by jich mohlo na jednom dronu být i osmnáct,“ sdělil Matouš Bolek, specialista SIT. Senzory je možné shazovat z výšky 20 metrů, odolají teplotě do 200 stupňů.

Podle Michala Pathyho, velitele hasičské stanice Plzeň - Košutka, by byly využitelné třeba při unicích čpavku nebo při požárech skládek. „Vznikají při nich vysoce toxické plyny. Nyní tam musí jet technik s monitorovacím zařízením a opakovaně se na místo vracet. Když tam dáte senzor, může tam být čtyřiadvacet hodin a máte nepřetržitý zdroj údajů,“ podotkl.

Prodloužené oči

Zatímco senzory jsou ještě hudbou budoucnosti, drony už hasiči v Plzeňském kraji využívají celkem běžně. „Nedávno třeba při požáru ubytovny na Karlově,“ připomněl Pathy.

„Díky termoviznímu obrazu, který se přenášel z dronu přímo na velitelské stanoviště, jsme mohli přesouvat hasiče do míst, kde jsme objevili skrytá ohniska. A zásadním způsobem pomáhají kupříkladu při požárech lesů. Jsou to prodloužené oči velitele zásahu,“ doplnil hasič.

Reklama

Výběr článků

Načítám