Hlavní obsah

Dražba domů v ostravském ghettu Přednádraží je ohrožena

Právo, den

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Dražba pozemků v problematickém ostravském ghettu Přednádraží se odkládá. Dlužník, společnost Domy Přednádraží podnikatele Oldřicha Roztočila, proti kterému soud nařídil celkem tři exekuce, ve čtvrtek odpoledne podal insolvenční návrh. Podle zákona tedy soudní exekutor prozatím nemůže realizovat prodej pozemků, který byl naplánován na pondělí 30. září.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Aktivista Kumar Vishwanathan v Přednádraží

Článek

Exekuční dražba má vyřešit dlouhodobě neshodné poměry v lokalitě Přednádraží. Očekává se, že nový vlastník zajistí její kvalitnější využití. Do dražby se už přihlásilo několik zájemců, kteří dokonce složili nezbytnou finanční zálohu ve výši 300 tisíc korun.

„Dlužníkovo obstrukční jednání bohužel na poslední chvíli celý proces komplikuje. Věřím ale, že soud o návrhu rychle rozhodne, a že se dražba bude v pondělí konat. Opačná varianta by totiž popudila zejména věřitele a dražitele, kteří už složili tzv. jistotu,“ sdělil soudní exekutor Exekutorského úřadu Ostrava Milan Vlha, který dražbu nařídil.

„Insolvence je pro mnoho dlužníků vítanou pomocí v případě předlužení. Někteří neplatiči však zneužívají svého práva a podávají insolvenční návrhy pouze s cílem odložit úkony v exekučním řízení,“ upozornila mluvčí Exekutorské komory ČR Petra Báčová s tím, že existují však dvě varianty řešení. „Včasné odmítnutí insolvenčního návrhu soudem, nebo předběžné opatření ze strany věřitelů a soudních exekutorů.

Obstrukční návrh na oddlužení tedy neřeší dlužníkovy problémy, pouze se kvůli němu nepatrně prodlužuje exekuční řízení a navyšují se náklady exekuce, které ve výsledku hradí právě povinný,“ upřesnila mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám