Hlavní obsah

Drábek s Pospíšilem navrhují zvýšit mzdy žalobců o tisíce korun

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Státním zástupcům se po škrtech blýská na lepší časy. Alespoň pokud jde o jejich platy od příštího roku. V případě řadových žalobců by se mohly zvýšit o čtyři až osm tisíc hrubého měsíčně. Nejnižší částka by stoupla ze 41 tisíc na 45 tisíc korun.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09)

Článek

Plat nejvyššího státního zástupce by měl ze současných 126 200 korun od ledna povyskočit na 138 700 korun. Pro srovnání – premiér teď bere 150 tisíc hrubého, poslanec a senátor bez funkce a bez desetitisícových příplatků na dopravu a reprezentaci 56 tisíc hrubého.

A jaký je důvod zásahu do příjmů státních zástupců? Po loňských a letošních škrtech se prohloubily rozdíly v platech justice. Státní zástupci berou jen 86 procent soudcovských platů, takže ztrácejí víc než stanovených deset procent.

Novela zákona o platech státních zástupců, kterou do připomínkového řízení poslali ministři práce Jaromír Drábek (TOP 09) a spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS), má tento rozdíl zmírnit. A to tak, aby od příštího roku činil plat žalobce opět 90 procent platu soudce.

Hrozba odchodů do systému soudců

Žalobci samozřejmě souhlasí. Právu to potvrdila prezidentka Unie státních zástupců Lenka Bradáčová. „Pokud tento návrh projde, tak já budu ráda,“ řekla v pondělí s tím, že už před třemi týdny o tom s ministry jednala.

Platový nepoměr vyvolával v justici zlou krev a nakonec jej uznala i Nečasova vláda.

Nabouraný poměr platů obou skupin vede k tomu, že mnozí žalobci chtějí raději navléknout soudcovský talár. „To výrazně ohrožuje systém státního zastupitelství,“ shodují se v důvodové zprávě Drábek a Pospíšil. Jen pro příklad: v severních Čechách je z osmnácti návrhů na jmenování soudcem pět žalobců.

Oba ministři mají spočítáno, že pokud jejich návrh beze změn projde celým schvalovacím kolečkem, vyjde státní kasu příští rok na 135 miliónů korun. Týkat se má 1272 žalobců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám