Hlavní obsah

Doubravu po návratu z Krymu senátoři neodvolají

Senátor za Severočechy Jaroslav Doubrava by měl po návratu z dovolené na Krymu vysvětlit svou návštěvu Ruskem okupovaného poloostrova mandátovému a imunitnímu výboru. Právu to řekla místopředsedkyně výboru Miroslava Němcová (ODS). Podnět k výboru podal místopředseda Senátu Jiří Růžička (STAN/TOP 09).

Foto: Milan Malíček, Právo

Senátor Jaroslav Doubrava (za Severočechy.cz)

Článek

„Chtěla jsem, abychom svolali výbor, pana senátora Doubravu si vyslechli a připravili panu Růžičkovi odpověď. Bavila jsem se o tom s předsedou výboru Petrem Víchou (ČSSD), ale podle něj zatím nemá smysl výbor svolávat, když pan Doubrava je stále na Krymu,“ řekla Právu Němcová.

Vícha Právu už dříve sdělil, že mandátový výbor by měl jednat až poté, co dostane podnět od policie. Právníci si myslí, že za samotnou návštěvu Krymu policie Doubravu stíhat nemůže, musel by veřejně vychvalovat ruskou invazi.

Navíc Doubrava má až do října imunitu. Mandát ve volbách koncem září už neobhajuje. Doubrava podpořil kandidáta hnutí PRO Jaroslava Teleckého.

Doubrava na Krymu jednal přímo se šéfem ruské okupační správy Sergejem Aksjonovem, který fotografie ze setkání zveřejnil na sociální síti Telegram.

Senátor Doubrava jednal na Krymu se šéfem ruské okupační správy o kulturní výměně

Válka na Ukrajině

Aspoň distance

Senátor, jenž je známý svým dlouhodobě vstřícným postojem k Rusku a jako jediný člen horní komory hlasoval proti všem usnesením, která Senát přijal ve vztahu k ruské agresi na Ukrajině, je sám jedním z místopředsedů mandátového výboru.

Němcová Právu řekla, že by jej výbor měl aspoň symbolicky z vedení odvolat. „Vzhledem k tomu, že mu končí mandát a už neobhajuje, k tomu zřejmě nebude vůle,“ připustila. Podle ní by se ale měl Senát usnesením od Doubravovy návštěvy Krymu distancovat.

Bývalý člen KSČM Doubrava seděl v Senátu za komunisty v letech 1998–2004, později za hnutí Severočeši od roku 2010, a to v ústeckém obvodu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám