Hlavní obsah

Dotace pro Agrofert jako trestný čin? TOP 09 podává podnět k Bradáčové

Novinky, zpe, ren

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vrchní státní zastupitelství v Praze vedené Lenkou Bradáčovou by mělo prošetřit, jestli poskytování dotací pro Agrofert není trestným činem. Podnět podala v úterý TOP 09.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Markéta Pekarová Adamová

Článek

TOP 09 se opírá o auditní zprávu Evropské komise, která unikla do médií a podle které je premiér Andrej Babiš (ANO) ve střetu zájmů kvůli holdingu Agrofert, jenž je zaparkovaný v Babišově svěřenském fondu.

Zemědělský fond stojí za rozhodnutím proplatit Agrofertu dotace

Domácí

„Státní zemědělský intervenční fond minulý týden oznámil, že opět začne vyplácet dotace Agrofertu, a z dopisu vysokého státního úředníka na ministerstvu zemědělství vyplývá pokyn, aby vedoucí státních úřadů audit Evropské komise nezohledňovali a Agrofertu dál přiznávali veřejné zakázky a vypláceli dotace,“ uvedla předsedkyně topky Markéta Pekarová Adamová.

Úředníci musí hájit zájmy státu a občanů, ne zájmy holdingu
Markéta Pekarová Adamová, předsedkyně TOP 09

České republice podle Pekarové Adamové hrozí, že dotace pro Agrofert nebudou proplaceny z fondů Evropské unie, ale z českého rozpočtu.

„To je pro nás nepřijatelné, státní úředníci a orgány musí vždy hájit primárně zájmy státu a jeho občanů, a ne zájmy jednoho soukromého holdingu, byť je jeho beneficientem předseda vlády,“ uvedla poslankyně.

Zaparkovaný Agrofert: Zisky patří Babišovi, dohlíží jeho manželka a právník

Ekonomika

Podle ní existuje riziko, že České republice vzniknou rozsáhlé finanční škody. „Proto dáváme tento podnět k prošetření skutečností, zda nedošlo nebo nedochází při poskytování dotací Agrofertu ke spáchání trestného činu,“ dodala Pekarová Adamová.

Mechanismus evropských dotací funguje tak, že dotace nejprve proplatí stát, teprve potom danou částku proplatí Evropská unie.

Reklama

Související články

EK: Babišovy fondy jsou proti dobrým mravům

Premiér Andrej Babiš (ANO) splnil zákonnou povinnost, a aby se vyhnul střetu zájmů, odvedl své firmy z koncernu Agrofert do svěřenských fondů. Zůstal však...

Výběr článků

Načítám