Hlavní obsah

Dostál se chystá skončit s politikou

Právo, ada, nig, per

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nejpopulárnější český politik, ministr kultury Pavel Dostál (ČSSD), má už o své politické budoucnosti jasno. Po příštích volbách politiku pověsí na hřebík a chce se věnovat psaní a divadelnímu režírování. Kandidovat do Sněmovny už nebude, byť by ho jeho mateřská stranická organizace v Olomouci ráda měla opět v čele volební listiny.

Článek

"Ať už budu zdravý, nebo ne, kandidovat už nechci," řekl Právu Dostál, jehož zdravotní stav se v posledních dnech zkomplikoval. "Mám za sebou sedmadvacet chemoterapií a ještě mě jich nad plán čeká osmnáct a kromě toho budu muset podstoupit ozařování," dodal.

Tento pátek nastupuje v brněnské nemocnici na novou chemoterapii, jejíž druhotné účinky budou pro jeho způsob života mnohem nepříznivější než u první série. Nezbytná je proto, že metastázy v jeho játrech se při první chemoterapii nepodařilo zničit a zhruba třetina jich zůstala.

Dostál Právu přiznal, že už teď je na tom po páteční chemoterapii tři dny tak bídně, že si někdy klade otázku, k čemu to je vlastně dobré. Úřaduje i se zvýšenou teplotou, protože - jak řekl - je strašně rád, že vůbec může do práce chodit.

V posledních týdnech ho navíc trápí pooperační cukrovka, kvůli které si musí píchat čtyřikrát denně inzulín. Slinivku má totiž stále zasaženou následky zhoubného nádoru a těžké operace.

Znechucení z politických poměrů

Největší roli v jeho rozhodování skončit s politikou sehrála nemoc a pak také znechucení z politických poměrů. V politice mu vadí počínání některých poslanců, ať už z vlastní strany, nebo z opozice, kteří se podle něj víc starají o sebe než o to, kvůli čemu byli zvoleni.

"Já už fakt nemám sílu klepat se strachy, jestli na hlasování o některém mém zákoně, který je potřebný, přijdou všichni soc. dem. poslanci, anebo kvůli jejich absenci spadne často několikaletá práce pod stůl již ve výboru," postěžoval si.

O atmosféře ve vládě naopak mluví s uznáním. Podle něj je nový premiér Jiří Paroubek sice nekompromisní, jako býval Miloš Zeman, ale dokáže přijmout i jiný názor, pokud ho oponent přesvědčí, že je správný. "Když se ale pro něco rozhodne, pak vyžaduje stoprocentní loajalitu a nasazení," tvrdí o premiérovi Dostál.

Dealeři takzvaných zázračných léčivých

Přiznává, že stejně jako někteří poslanci mu vadí i to, že se na něj kvůli jeho nemoci snaží nabalit i různí dealeři takzvaných zázračných léčivých přípravků, kteří by mu rádi vnutili své preparáty a pak se jeho jménem oháněli ve svém dalším byznysu. "Jsou to takové hyeny, které si člověk musí držet pěkně daleko od těla," svěřil se.

O své nemoci však nechce příliš hovořit a na otázku, jak se cítí, s humorem sobě vlastním odpovídá: "Dejte s tím už pokoj, mám pocit, že Dostálovu rakovinu vidím všude. Otevřu lednici, vidím ji tam, otevřu knížku, a je tam taky."

Velmi vážné, ne beznadějné

"Metastázy v játrech jsou vždycky velmi vážné. Záleží na tom, kde jsou uloženy a kolik jich je," řekl Právu ve středu profesor Pavel Klener, přednosta 1. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a přední český onkolog.

"Chemoterapií se však dají do značné míry zlikvidovat. Je tedy naděje, že chemoterapie významným způsobem pomůže. Metastázy v játrech, pokud už jednou částečně ustoupily, tak je naděje, že mohou ustoupit i podruhé. Opakuji ale, že znamenají vždy velmi vážný zdravotní stav, který však není beznadějný," řekl Klener.

Reklama

Související témata:

Související články

Dostál je v umělém spánku

Ministr kultury Pavel Dostál, který ve středu podstoupil těžkou, šestihodinovou operaci, je od té doby udržován v umělém spánku. "Podle sdělení Ústřední...

Dostál se probral z umělého spánku

Ministr kultury Pavel Dostál se téměř po týdnu od operace slinivky břišní probral z umělého spánku. "Pan ministr byl odpojen od dýchacího přístroje, dýchá...

Výběr článků

Načítám