Hlavní obsah

Domovům pro seniory v Královéhradeckém kraji chybí kvůli koronaviru desítky zaměstnanců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Některé z domovů pro seniory v Královéhradeckém kraji se na počátku nového roku potýkají kvůli epidemii koronaviru s nedostatkem personálu i množství nakažených klientů. Například v městském domově důchodců Zdislava v Třebechovicích pod Orebem chybí momentálně polovina personálu a 36 z 42 klientů je nakažených, či v izolaci.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Testování na koronavirus

Článek

Nákaza se objevila v zařízení zhruba v polovině prosince a naplno zasáhla domov před vánočními svátky. „Od jara je to nejhorší stav,” řekl ředitel domova důchodců Martin Dürrer.

Třebechovický domov, který zřizuje město, na webu vyzývá dobrovolníky k výpomoci především v úseku ošetřovatelské péče. „Přes svátky byla situace nejhorší, teď je to na hraně. Někteří se už začali po desetidenní lhůtě vracet. Snažíme se provoz zajistit ze všech sil,” řekla v sobotu zdravotní sestra působící v domově důchodců v Třebechovicích.

Vypomáhají studenti i dobrovolníci

V Královéhradeckém kraji na začátku týdne byli nakažení covidem klienti 11 domovů důchodců, což je 20,8 procenta všech těchto zařízení v regionu. Pozitivních na covid bylo zhruba 4,2 procenta všech klientů. Z důvodů nemoci nebo karantény v zařízeních pobytových služeb sociální péče chybělo zhruba 4,7 procenta personálu, uvedli zástupci hejtmanství.

Každý druhý test na covid je v Česku pozitivní

Koronavirus

Domovy důchodců využívají výpomoc odborného personálu Krajského pohotovostního mobilního týmu a také pracovníky zprostředkované Akademickým centrem studentských aktivit. Někde vypomáhají i dobrovolníci.

Index systému PES v Královéhradeckém kraji dnes stagnoval na 94 bodech ze sta, stále se drží na nejvyšším pátém stupni pohotovosti, který značí kritický stav. V pátém stupni bylo dnes všech pět okresů kraje, nejhůře, s 99 body, na tom bylo Hradecko a Trutnovsko. Aktivních případů bylo dopoledne 6575, což představuje asi 1,2 procenta z celkového počtu obyvatel kraje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám