Hlavní obsah

Domácí porody jsou v rozporu s vědeckými poznatky, tvrdí lékařská komora

Česká lékařská komora (ČLK) se ve čtvrtek vyslovila proti plánovaným domácím porodům. Její vědecká rada konstatovala, že případné komplikace, které mohou během porodu nastat, nelze v domácím prostředí vyřešit. Zdravotníci rovněž tvrdí, že domácí porody jdou proti nejnovějším vědeckým poznatkům.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"ČLK udělá vše pro to, aby práce celé generace porodníků a neonatologů nepřišla vniveč kvůli ideologické zaslepenosti některých fanatiků," řekl prezident ČLK MIlan Kubek.

Porodníci odmítají porody doma jako neúměrné riziko pro matku i dítě. Podle dřívějších odhadů se k porodu doma rozhodne ročně asi stovka žen. Část porodů započatých doma končí kvůli komplikacím v porodnici, objevují se i tragické případy.

Rizika jsou i v nemocnici, oponují zastánci

Určité riziko je ale podle příznivců domácích porodů i u porodů v nemocnici. Čeští porodníci podle nich neumějí rozdělit porody podle míry rizika, ke všem proto preventivně přistupují jako k vysoce rizikovým.

Domnívám se, že kdyby žena dostala úplné informace, nikdy by se při plném vědomí a dobrém svědomí nerozhodla rodit doma
Ředitel Ústavu pro péči o matku a dítě Jaroslav Feyereisl

Ředitel Ústavu pro péči o matku a dítě Jaroslav Feyereisl řekl, že ho mrzí, že lékaři jsou staveni do pozice nelidů, kteří jen proto, že rádi operují, vystavují pacientky zbytečným zákrokům. Uvedl, že lékaři vše dělají poté, co dostanou od ženy svobodný a informovaný souhlas.

Ženy mají zkreslené informace, míní porodník

Podle Feyereisla je zřejmě informovanost rodiček o rizicích poškození a případně i smrti malá. Informace bývají zkreslené od skupin, které podporují domácí porody, soudí. "Domnívám se, že kdyby žena dostala úplné informace, nikdy by se při plném vědomí a dobrém svědomí nerozhodla rodit doma," prohlásil.

Podle Petry Sovové z Hnutí za aktivní mateřství je informace o nebezpečnosti domácích porodů mýtus. Sovová řekla, že každoročně zemře v souvislosti s porodem v Česku přes 500 dětí. Většina je extrémně nezralých, ale jsou i zprávy o pochybení zdravotníků, kteří k úmrtí dítěte přispěli. "Ještě jsme se ale v této souvislosti nesetkali s tvrzením, že by snad byl pro děti nebezpečný porod v porodnici," řekla.

Kontroverzní případy z nedávné doby
V únoru zemřelo v Rožďalovicích na Nymbursku dítě při domácím porodu. Krátce po narození přestalo dýchat, příčinou zřejmě byla srdeční vada. Loni v listopadu zemřela po porodu v jihlavské nemocnici pětatřicetiletá rodička. Její manžel viní z úmrtí nemocnici, ta však jakékoli pochybení odmítá. Obvodní soud pro Prahu 10 v lednu uložil lékaři z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Danielu Brandejsovi osmiměsíční trest vězení podmíněně odložený na zkušební dobu dvou let za chyby při porodu ze srpna 2009, při němž se narodilo ochrnuté dítě. Podle soudu se provinil tím, že nereagoval na záznamy měřící ozvy plodu, jejichž výsledky naznačovaly komplikace. Za chyby při vedení porodu, po němž novorozenec přišel o zdraví a nakonec i život, dostala loni v listopadu prezidentka Unie porodních asistentek Ivana Königsmarková dvouletý trest vězení podmíněně odložený na zkušební dobu pěti let. Königsmarková pochybení odmítá. Dostala i zákaz výkonu povolání porodní asistentky na pět let. Zdravotní pojišťovně musí uhradit výdaje na léčbu dítěte ve výši zhruba 2,7 miliónu korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám