Hlavní obsah

Dohoda o vládě by mohla být v neděli, řekl Topolánek

Právo, Novinky, ČTK, Jiří Ovčáček, Jaroslav Soukup
Praha
Aktualizováno

Premiér a předseda ODS Mirek Topolánek v pátek po jednání lídrů koalice se šéfem ČSSD Jiřím Paroubkem oznámil, že dohoda o podobě nové vlády by mohla být v neděli. Topolánek zdůraznil, že by šlo o dohodu čtyř demokratických stran, tedy bez komunistů, a také bez Demokratické strany zelených. Dohodu do konce týdne požadoval předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Článek

Premiér řekl, že jednání se v podstatě vrátila na začátek a dodal, že na všechny předešlé spekulace je možné zapomenout. Následně dodal, že pokud se podaří dohodu uzavřít, mohlo by se to stát v neděli, kdy by se strany měly dohadovat o personálním složení kabinetu.

Dohodli jsme se, že jsme schopni se dohodnout
Předseda ODS Mirek Topolánek

Topolánek řekl, že dohoda by čítala strany současné koalice a ČSSD. Nebyli by do ní zapojeni komunisté ani Demokratická strana zelených.

"Dohodli jsme se, že jsme schopni se dohodnout," řekl Topolánek s tím, že by se jednalo o vládu odborníků nominovaných jednotlivými stranami. Prozatím však nepanuje dohoda o datu předčasných voleb. Paroubek se nechtěl po jednání příliš vyjadřovat, a pouze zopakoval, že jeho strana preferuje rychlost.

Podle předsedy zelených Martina Bursíka se lídři prozatím nedohadovali o poměrech rozdělení mandátů. Následně dodal, že pokud by byla dohoda skutečně v neděli uzavřena, v pondělí by se s ní seznámilo širší vedení jednotlivých zainteresovaných stran.

Jednání probíhají celý den

Paroubek ještě dopoledne odmítl názor šéfa lidovců Jiřího Čunka, který oznámil, že nejlepším řešením by bylo pokračovat ve vládě sestavené na půdorysu nynější koalice. Tento názor označil za zcela nerealistický.

Již dopoledne se Paroubek sešel se šéfem komunistů Vojtěchem Filipem a diskutoval také s premiérem Mirkem Topolánkem. Jednání však odmítl komentovat. Řekl pouze, že jeho vztahy a jednání s premiérem Topolánkem jsou korektní. [celá zpráva]

Nikdo by neměl vydávat silácké výkřiky, to není cesta, jak vyřešit stávající politickou krizi.
místopředseda ODS Petr Nečas

Podle místopředsedy ODS Petra Nečase je možné do neděle domluvit základní kontury dohody o nové vládě, představa komplexní dohody je ale naprosto naivní.

"Já nechápu takovou tu křeč, ve které všechno má být uděláno hned, když padla vláda Václava Klause, tak v demisi vládla měsíc," řekl Nečas novinářům. "Nikdo by neměl vydávat silácké výkřiky, to není cesta, jak vyřešit stávající politickou krizi," dodal.

Předseda ČSSD hovořil o tom, že se dohoda rýsuje, již po úterních jednáních. To však odmítla ODS a premiér Topolánek se nad Paroubkovými výroky pozastavil s tím, že dokud není dohoda skutečně uzavřena, fakticky neexistuje.

Občanští demokraté spolu s lidovci také odmítají, aby na vládě jakkoliv participovali komunisté, s nimiž Paroubek svá jednání konzultuje. Komunistům se naopak nelíbí, že se jejich strana stala pouze součástí zákulisních jednání, ale nepodílela se na oficiálních krocích vedoucích k sestavení nového kabinetu.

Lidovci v pátek oznámili, že pokud jejich návrh na pokračování nynější koalice nezíská potřebnou podporu, navrhne předsednictvo celostátní konferenci, aby se strana na přechodné vládě nepodílela.

Reklama

Výběr článků

Načítám