Hlavní obsah

Dobré ráno z BIS: Jsme v pr... a všichni chcípneme

Aktualizováno

Mluvčí Bezpečnostní informační služby (BIS) Ladislav Šticha ve čtvrtek ráno vyděsil spoustu lidí, když na svém twitterovém účtu popsal situaci v zemi velmi jadrnými slovy.

Foto: Twitter BIS

Ladislav Šticha

Článek

„Neřekl bych, že mám depku a ani nepropadám panice, ale tak nějak cítím…...jsme v prdeli a všichni tady chcípneme,“ napsal. Jeho tweet měl velký úspěch a rychle se šířil po sociálních sítích.

Není obvyklé, aby mluvčí tajných služeb, z definice mimořádně informovaný státní úředník, naléval po ránu občanům pravdu, jak ji on sám cítí tímto způsobem a těmito výrazy.

Během dne svůj úlet vysvětloval jako „ranní fórek, za kterým nic není“. Nejde podle něj ani tak o reakci na něco konkrétního, jako spíše o celkovou situaci s koronavirem.

„Myslím, že jako každý člověk i já mám nějaké pocity z posledních měsíců svého života,“ dodal mluvčí tajné služby.

„Můj tweet na mém privátním účtu? Zajímá vás moje trochu šílené ráno? Kamarádi vědí. Prostě mi dnes během jedné hodiny postupně klekla dvě auta, a ještě jsem zjistil, že nemám doklady. Na stres je nejlepší udělat si z toho legraci,“ vysvětlil následně své pohnutky Právu.

„Lidi jsou celkově vystresovaní, takže ty debaty beru s rezervou. Všichni potřebujeme ventil,“ dodal.

Sněmovní komise problém nevidí

Členové sněmovní komise pro kontrolu BIS nevidí ve Štichově tweetu problém. „Pochopil jsem, že jde o jeho soukromý účet, takže bych to bral jako osobní žert, nikoli jako vyjádření související s tajnou službou,“ poznamenal šéf komise Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Sám prý dobře ví, že ne každý vtípek je vhodný v určitou dobu a ne vždy se povede. „Ale to je prostě život,“ poznamenal.

Podle místopředsedy komise Roberta Králíčka (ANO) jde o vyjádření Ladislava Štichy jako soukromé osoby, nikoli jako mluvčího BIS. „Nemám s tím zásadní problém. Myslím, že je to spíš dotaz na pana ředitele Koudelku (Michal Koudelka, šéf BIS - pozn. red.), zda se má pan Šticha vyjadřovat ve dvojí roli, ale nechci to hodnotit,“ okomentoval situaci.

Prezident vytýká BIS zamlčování informací

Domácí

Právo mít soukromý účet a vyjadřovat se jako soukromá osoba hájí také Marek Benda (ODS). „Jestli je mluvčí, je v tuto chvíli úplně jedno,“ uvedl a dodal: „Pokud by to udělal na služební účet, pak by to bylo něco jiného.“

Benda je přesvědčen - právě s odkazem na soukromý status - že i když jde o mluvčího zpravodajské služby, nemusí být 24 hodin denně korektní.

Podobně to vidí i poslanec Lukáš Kolařík (Piráti). „Jde o jeho soukromý profil a má to tam i tak uvedené, takže já v tom velký problém nevidím. Tohle je spíš na jeho nadřízeném, jestli je to v pořádku. Pokud by to bylo na oficiálním profilu, tak bych to viděl jako velký problém,“ poznamenal.

Reklama

Výběr článků

Načítám