Hlavní obsah

Do vlády se nebudeme cpát, říká šéf zemanovců Štengl

Právo, Jiří Ovčáček

Předseda Strany práv občanů - zemanovci (SPOZ) Zdeněk Štengl nepochybuje o tom, že se jeho strana po příštích volbách dostane do parlamentu. Do vlády se ale nutně tlačit nebude, musí však hledat partnery k prosazování svých priorit. Štengl to řekl v rozhovoru pro deník Právo.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Předseda strany SPOZ Zdeněk Štengl

Článek

Platí vaše slova z březnového stranického sjezdu SPOZ, kdy jste se stal předsedou, že jste apoštolové, kteří zvěstují program Miloše Zemana?

Už bych se nechtěl vracet k apoštolům, už jsem si kolem toho vyslechl mnoho zkazek, dokonce jsem byl na určitých obrázcích vyhotoven i jako apoštol. Ale zasměji se tomu rád.

Byla to metafora, kterou někteří ne zcela přesně pochopili. Říkám jen, že naše vize a náš program vycházejí z toho, co přinesl jako první předseda SPOZ Miloš Zeman. Jsou to jeho a naše vize.

Konkrétně jsme zastánci švýcarského systému rozhodování občanů prostřednictvím referend. Chtěl bych ujistit těch 106 tisíc občanů, kteří podepsali naši petici za přímou volbu prezidenta, že uděláme, co bude v našich silách, abychom prosadili i zákon o přímé volbě starostů, primátorů a hejtmanů. Velmi mě mrzí, že občané neměli možnost rozhodnout o církevních restitucích v referendu. Odmítám připustit názor současných politiků, že lidé v naší zemi nejsou pro takové rozhodování dostatečně vyspělí.

Jak byste charakterizoval vztah SPOZ s celostátním vedením ČSSD?

Naše strana má svůj program, má co nabídnout. Ať si ČSSD hledá svůj prostor. Rozdíl v komunikaci je třeba v tom, že SPOZ neříká prostřednictvím svých představitelů, že OSVČ jsou paraziti. My si to nemyslíme. Naopak je třeba myslet na milión občanů, kteří si vydělávají peníze sami a těžko. My bychom tyto aktivity OSVČ podporovali například zjednodušením administrativy.

V průsečících bychom se s ČSSD mohli potkávat, například v oblasti zaměstnanosti. Ale v některých názorech není sociální demokracie až tak jednotná, byla nazvána pytlem blech. Jsou tam různé názorové rozdíly, takže je trochu problém s kým komunikovat, co je to platné stanovisko.

Pokud jde o Pardubický kraj, kde šéfujete regionální SPOZ, jak se vám spolupracuje v koalici se sociálními demokraty?

My jsme se potkali se současným hejtmanem Pardubického kraje z ČSSD již před podzimními krajskými volbami. Byl jsem to já, kdo na první schůzce řekl, že na politickém kolbišti nejsme nepřátelé, že jsme možná soupeři a po volbách můžeme dokonce být partnery. Máme některé společné představy, například je to již zmíněná podpora zaměstnanosti. Musím říct, že na úrovni Pardubického kraje je spolupráce velmi dobrá. Vytvořili jsme fungující tým, je to důkaz, že partnerství je reálné. Je to i věc osobností, které za tím stojí.

Co možnost povolební spolupráce s ČSSD na celostátní, vládní úrovni?

Až překročíme v roce 2014 pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do Poslanecké sněmovny, o čemž nepochybuji, pak rozhodnutí politické rady v souladu s naším čestným předsedou, ještě než se stal prezidentem, je takové, že se nebudeme cpát do vlády. SPOZ by zajímala pozice kritického partnera nebo partnera, který by byl schopen vyjednávat napříč politickým spektrem prosazení našich priorit.

Jde nám zejména o prosazení majetkových přiznání a prvků přímé demokracie. Budeme tedy komunikovat se všemi, kdo podpoří naše záměry, a nenecháme se svázat odměnou za posty. Každá malá strana, která vstoupila do vlády, měla postupně obrovské problémy se svojí identitou, a především s plněním programu.

SPOZ nevymění program za ministerstva. Připomínám situaci zelených, kteří měli šest mandátů, čtyři ministry, ale zapomněli na svůj program. SPOZ tak dává jasný důkaz, že nám jde o občany, nikoli o nás.

Takže je pro vás variantou podpořit případnou menšinovou vládu ČSSD?

Je to jedna z variant. Ale ne že bychom chtěli za to místa ve vládě, budeme očekávat splnění našich programových cílů.

Nechtěli byste ale v takovém případě místa ve vedení Sněmovny v rámci kontrolní role?

O těchto možnostech bychom diskutovat mohli, ale zajíci se počítají až po honu. Je to ještě dlouhá doba, to je pak o komunikaci politické rady a dalších diskusích. Nyní chceme představit program, který dá lidem v této nelehké době naději, a především zajistí v případě realizace práci.

Považoval byste za problém, kdybyste se v podpoře menšinové vlády ČSSD sešli s komunisty?

Komunisté určitě mají svůj potenciál a budou ho mít. To je třeba brát vážně. Pokud dostanou kolem 15 procent, nelze to brát na lehkou váhu. Jestli budou v „balíku“ s námi, nebo vedle nás, nebo za námi, to bych neřešil. Pokud to bude vláda kompetentní, vláda odborníků, tak ji podpoříme. Třeba ji pak podpoří i TOP 09 a ODS.

Celý rozhovor si můžete přečíst v sobotním vydání deníku PRÁVO

Anketa

Volili byste zemanovce, pokud by teď byly volby?
Ano
18,4 %
Ne
78 %
Nevím
3,6 %
Celkem hlasovalo 1542 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám