Hlavní obsah

Do vlády s ČSSD bych šel, ale bez Sobotky a Zaorálka, říká Vratislav Mynář

Právo, Jiří Ovčáček

Kancléř prezidenta a bývalý šéf Strany práv občanů - zemanovců Vratislav Mynář v rozhovoru pro Právo uvedl, že by jeho strana mohla po volbách utvořit vládu s ČSSD. Na druhou stranu se ale ostře vymezil proti současnému předsedovi sociálních demokratů Bohuslavu Sobotkovi.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kancléř prezidenta republiky Vratislav Mynář

Článek

Pane kancléři, jste také členem celorepublikového vedení Strany práv občanů – zemanovci (SPOZ). Proč byl z pražské kandidátky vyškrtnut Miroslav Šlouf a další lidé?

Slovo vyškrtnut se mi zdá příliš ostré. V případě pražské kandidátky došlo k technickému nedostatku. V den konání pražské krajské konference nebyly u navrhovaného lídra kandidátky, ministra dopravy Zdeňka Žáka, dokončeny technické náležitosti. Například chyběl podpis souhlasu místní organizace a podpis souhlasu s kandidaturou. Logicky krajská konference musela udělat nějaký závěr. A závěr typu, že nemají lídra, nepřicházel v úvahu. Do dnešní doby to beru tak, že pan Šlouf v dobrém slova smyslu zachránil situaci, byť věděl, že jeho kandidatura na prvním místě bude mít jepičí život do doby, než budou splněny technické věci u Zdeňka Žáka.

Proč byla z prvního místa plzeňské kandidátky odsunuta místopředsedkyně SPOZ Dita Portová?

My jsme dlouhou dobu jako celé předsednictvo říkali – nebuďme zakonzervovaní jako ostatní strany, nesoustřeďme se na aparátnické posty. Ze čtrnácti krajů si dvanáct toto vzalo k srdci. Zvolili lídra, který má šanci uspět. V Plzeňském kraji došlo k přesnému opaku, kdy se krajská předsedkyně Dita Portová nechala nominovat v rámci krajského výboru jako lídryně. Plzeňský kraj je nejslabší v rámci členské základny, čítá zhruba třicet členů. Všichni jsme dobře věděli, jaký výsledek měla Dita Portová v krajských volbách. Doslova a do písmene získala zhruba dvě stě preferenčních hlasů. To nedovoluje vůbec přemýšlet, ať by šlo o kohokoliv, o nominaci na místo jedničky. Republikové předsednictvo v poměru čtrnáct ku jedné rozhodlo jasně, že nominace paní Portové není nejvhodnější alternativou.

Tvrdíte, že Miroslav Šlouf v nouzové situaci provedl záskok. Pak nerozumím tomu, proč došlo posléze k takové kontroverzi.

Přiznám se, že tomu také nerozumím. Přijde mi to trošku líto, po tom všem, když v minulosti pan Šlouf jako předseda pražské krajské organizace úplně stejně spolurozhodoval o kandidátkách na předsednictvu SPOZ a nyní rozhodnutí předsednictva napadá a hovoří o tom, že je nedemokratické. Vzhledem k historii pana Šloufa a mé osobní znalosti pana Šloufa mě to velmi mrzí.

Kde vidíte příčinu rozkolu? I třeba osobně mezi vámi dvěma.

Znovu musím říct, že nevím. Jsem si jist, že jsem panu Šloufovi v žádném případě nikdy neukřivdil, neublížil. Lidsky mě to mrzí, protože nepopírám, že s panem Šloufem se léta znám z určité spolupráce v byznysu a následně samozřejmě v rámci SPOZ. Nevím, jestli to bylo dáno tím, že si pan prezident vybral za kancléře mě, nebo jestli tím, že nebylo tolik prostoru pro setkávání pana prezidenta nebo mojí osoby s panem Šloufem.

Nebudete se ještě snažit přesvědčit jednoho z otců zakladatelů SPOZ Miroslava Šloufa, aby v ní zůstal?

Je to osobní rozhodnutí pana Šloufa. A v této vypjaté chvíli můžu říct, že je to pro SPOZ to nejlepší.

Považujete tedy „rozvod“ za nejrozumnější variantu?

Považuji to za dobré pro SPOZ. Pevně věřím v úspěch ve volbách. Další tahanice a mediální scény kohokoliv by pro zemanovce nebyly dobré. Zvážení pana Šloufa beru jako racionální. Pokud se sám rozhodl ze strany, kterou spoluzakládal a věnoval jí určitý kus času a svého života, odejít, tak to beru jako osobní statečnost a vítám to.

S kterou politickou stranou se podle vás bude SPOZ nejvíce přetahovat o voliče, kdo je vaším největším konkurentem?

Kdybych byl namyšlený člen SPOZ, tak bych řekl, že žádnou konkurenci nemáme. To samozřejmě není pravda. My se cítíme být levicovou politickou stranou. V ten moment musíme říct, že máme společné voliče s ČSSD. Pokud jde o KSČM, tam si myslím, že ne, tam je elektorát stabilní. Největším konkurentem v získávání hlasů je tedy ČSSD. My se snažíme oslovit i středopravé voliče, tedy bývalé voliče Věcí veřejných, kteří ještě nejsou rozhodnuti, komu hlas v říjnových volbách dají.

ČSSD zároveň může být po volbách největším spojencem SPOZ. Vyslyšíte Zemanovu radu a vystříháte se vstupu do vlády?

Odlišil bych to časově. Určitě vyslyšíme radu čestného předsedy, abychom nespěchali zbytečně do vlády. Na druhou stranu si dnes troufnu říct, že SPOZ za poslední měsíc doznala velmi pozitivních dramatických změn. Není tajemstvím, že za nás kandiduje pět aktivních ministrů, kteří jsou skutečnými odborníky. Výzva pana prezidenta zazněla v době, kdy jsme nebyli personálně připraveni. Jinými slovy, pokud po volbách vznikne vládní projekt, kdy bude ČSSD potřebovat partnera, tak SPOZ bude personálně připravena do tohoto projektu vstoupit. Neznamená to ale, že se budeme do vlády tlačit.

Je vůbec šance na vznik takové koaliční vlády ČSSD a SPOZ, pokud by se premiérem měl stát Bohuslav Sobotka?

Tyto otázky padají velmi často. Pan Sobotka je nyní právoplatným předsedou ČSSD, je lídrem. Na druhou stranu asi není tajemstvím, pro mě ani pro vás, že v soc. dem. je vnitřní pnutí. Říkám, zajíci se počítají až po honu. Umím si představit, že v případě, že kdokoli ze soc. dem. významně uspěje díky preferenčním hlasům, ČSSD zváží, kdo je tím správným lídrem. Musím konstatovat, že bych v současné době očekával od soc. dem. větší touhu po vítězství. Necítím ji tam a obávám se, aby se tam neusnulo na vavřínech.

Velkým tématem je problém OKD. Prezident v úterý přišel s návrhem, aby bývalé byty OKD byly převedeny nejlépe na Moravskoslezský kraj a z výnosu se pak financoval provoz dolu Paskov. Předpokládám, že SPOZ tento návrh podporuje.

My dlouhodobě spolupracujeme na Ostravsku s lidmi z občanského sdružení, kteří se problému s bývalými byty OKD věnují. Usilovně bojují za to, aby tato kauza z roku 2004 byla dotažena do konce a nejen zametena pod koberec. S řešením navrženým panem prezidentem naprosto souhlasím. Na Ostravsku je hlavním problémem právě otázka bývalých bytů OKD. Tady má pan Bakala velké máslo na hlavě. Ale nejenom on. Přijde mi nehorázné, jak papoušek pana Sobotky, pan Zaorálek, si vůbec dovolí se do tohoto tématu pustit. Lidé mají dobrou paměť. A přesně vědí, že to byl pan Sobotka v roli ministra, který přihrál malou domů panu Bakalovi v podobě pod cenou prodaných zaměstnaneckých bytů OKD. Vůbec nevím, kde se bere v soc. dem. ta drzost zvedat toto téma.

Když hovoříte o papouškovi Zaorálkovi a drzosti ČSSD, to si dovedete s takovou stranou představit spoluvládnutí?

Bohuslav Sobotka by měl přiznat chybu a omluvit se. Ovšem obávám se, že omluva lidem za předání bytů finančnímu žralokovi, za ponížení a léta strádání v těch bytech, nemusí stačit. Ano, je to správná otázka. Přiznám se, že s člověkem, který vystupuje na mítinku se slovy, že bude podporovat horníky, ať je to pan Zaorálek, nebo pan Sobotka, sedět v jedné vládě, když tuto katastrofu způsobili, tak si to neumím představit.

Předpokládám tedy, že kdyby prezident Zeman pověřil sestavením vlády třeba některého z hejtmanů, Michala Haška, Milana Chovance nebo třeba Jiřího Zimolu, situace by se v mnohém zjednodušila.

Počkejme si po volbách, jak to dopadne. Nechtěl bych předjímat, jak pan prezident uvažuje. Je možné, že i v soc. dem. pod tíhou toho, co jsem uváděl, může dojít k diskusím, jestli záležitost takové třaskaviny, jako je severní Morava, je správná ve spojení s předsedou Sobotkou. Tam se může udát ještě spousta věcí.

Související témata

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kancléř prezidenta republiky Vratislav Mynář byl hostem politické debaty ČT Otázky Václava Moravce.

Foto: Právo

Nové logo SPOZ

Foto: Petr Horník, Právo

Bohuslav Sobotka

Reklama

Výběr článků

Načítám