Hlavní obsah

Do vlády míří poslankyně Malá i šéfka svazu obchodu Nováková. Metnar se přesune

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Novými či staronovými tvářemi za hnutí ANO by v koaličním kabinetu s ČSSD měla být prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Marta Nováková, která by měla být v čele ministerstva průmyslu a obchodu. Poslankyně Taťána Malá by měla vést resort spravedlnosti a na post ministra obrany by se měl z vnitra přesunout Lubomír Metnar, oznámil premiér Andrej Babiš (ANO).

Premiér Andrej Babiš informuje o složení nové vládyVideo: ČTK/Novinky.cz

 
Článek

„Minulou neděli jsem navštívil pana prezidenta, informoval jsem ho o všech nominacích za hnutí ANO a ČSSD. Dnes pan prezident začíná konzultace a setkávat se s navrženými kandidáty,“ uvedl v pátek po jednání vlády Babiš.

O Metnarovi, který vystřídá Karlu Šlechtovou, se v médiích již nějaký čas spekulovalo, stejně jako o poslankyni Malé. Ta nastoupí do čela resortu po Robertu Pelikánovi, který politiku opouští a vzdal se i mandátu poslance. [celá zpráva]

Foto: Václav Šálek, ČTK

Taťána Malá (ANO)

Nováková nahradí Tomáše Hünera, který se v pátek ráno stejně jako Šlechtová od Babiše dozvěděl, že ve vládě končí. [celá zpráva]

Pokračovat ve vládě by podle Babiše měli vicepremiér a ministr životního prostředí Richard Brabec, ministryně financí Alena Schillerová, ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová, ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, ministr školství Robert Plaga a ministr dopravy Dan Ťok.

Důvody výměny ministrů neprozradil

„K nominaci můžu říct, že jsem vycházel hlavně z uchazečů v rámci jejich intenzity práce, tahu na branku a schopnosti spolupracovat v kolektivu,“ řekl Babiš.

Nevysvětlil, proč sáhl k některým změnám v kabinetu. „Nebudu zdůvodňovat ty změny. To je můj návrh a moje zodpovědnost,“ řekl.

Babiš také řekl, že poděkoval Šlechtové za její práci a že problémy, které řešila, nezapadnou pod stůl. Hünerovi premiér také poděkoval a dohodl se s ním, že budou dále spolupracovat v oblasti energetiky.

Pět resortů by měla v koaliční vládě převzít sociální demokracie. Na ministra vnitra nominovala svého předsedu Jana Hamáčka, ministerstvo zemědělství by měl vést Miroslav Toman, ministerstvo práce Petr Krčál a ministerstvo kultury Antonín Staněk. Na ministra zahraničí navrhuje ČSSD europoslance Miroslava Pocheho, vůči němu ale vznesli výhrady prezident Miloš Zeman a komunisté, kteří by měli menšinový kabinet podporovat.

Jména pro Babišovu druhou vládu
Premiér
Andrej Babiš
Ministerstvo pro místní rozvoj
Klára Dostálová
Ministerstvo životního prostředí
Richard Brabec
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Petr Krčál (nominovaný ČSSD)
Ministerstvo vnitra
Jan Hamáček (nominovaný ČSSD)
Ministerstvo zahraničních věcí
Miroslav Poche (nominovaný ČSSD, výhrady k němu má prezident, ANO a KSČM)
Ministerstvo obrany
Lubomír Metnar
Ministerstvo průmyslu a obchodu
Marta Nováková
Ministerstvo zdravotnictví
Adam Vojtěch
Ministerstvo spravedlnosti
Taťána Malá
Ministerstvo financí
Alena Schillerová
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Robert Plaga
Ministerstvo dopravy
Dan Ťok
Ministerstvo zemědělství
Miroslav Toman (nominovaný ČSSD)
Ministerstvo kultury
Antonín Staněk (nominovaný ČSSD)
Pozn.: Jedná se o seznam vytvořený na základě oznámených nominací

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám