Hlavní obsah

Učitelům se od září zvýší platy, potvrdila vláda

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Učitelé i nepedagogičtí pracovníci dostanou přidáno od září. Kabinet ve středu potvrdil své usnesení z července. Na Twitteru to uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Foto: Michal Doležal, ČTK

Ministryně školství Kateřina Valachová

Článek

„Jedno z prvních rozhodnutí dnešní vlády je zvýšení platů učitelů a nepedagogických pracovníků od 1. září,“ uvedl předseda vlády.

„Jsem ráda, že vláda dala prioritu školství a plníme sliby vůči učitelům, rodičům a dětem,“ komentovala ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD).

Tarify se učitelům zvednou v průměru o šest procent, nepedagogickým pracovníkům o čtyři procenta. Celkově se navýší objem na platy pedagogů o osm procent, u nepedagogických pracovníků o pět procent.

Konkrétně to pro učitele v průměru znamená zvýšení platu o dva až dva a půl tisíce korun. „Co se týká tarifu, tak se jedná o navýšení tisíc až 1600 korun v návaznosti na to, jak dlouho učitel slouží,“ popsala už dříve Valachová.

Nově se také upraví zvyšování platů pro začínající učitele. Do vyššího platového stupně by měli postoupit už za dva roky místo nynějších šesti.

Reklama

Výběr článků

Načítám