Hlavní obsah

Do Sněmovny nikdo neprojde, vyhrožuje Chcípl pes. Chystá i generální stávku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Iniciativa Chcípl pes, která organizuje demonstrace proti pandemickým opatřením, chce v případě schválení pandemického zákona Sněmovnou ještě přitvrdit. „Dokážu si představit, že bychom obklíčili Sněmovnu a nepustili tam nikoho na jednání,“ řekl Právu Jiří Janeček, zástupce spolku. Iniciativa rovněž připravuje generální stávku.

Demonstrace před poslaneckou sněmovnouVideo: Novinky

 
Článek

Policie přitom na úterní demonstraci musela zasahovat kvůli eskalaci, při které chtěli někteří z účastníků prorazit zábrany do Sněmovní ulice a dostat se blíže vchodu. Zadržela šest lidí, jednoho z nich již trestně stíhá.

Janeček ze Chcípl PES: Bude se to radikalizovat

Domácí

„Čtyři osoby jsou podezřelé z přestupku neuposlechnutí výzvy, jednomu muži bylo sděleno podezření ze spáchání trestného činu násilí proti úřední osobě, tento případ je zpracováván ve zkráceném přípravném řízení. S posledním bylo zahájeno trestní stíhání pro podezření ze spáchání trestných činů násilí proti úřední osobě a výtržnictví,“ potvrdil dozvuky úterní demonstrace Právu mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Foto: Novinky

Jiří Janeček

Jeden z agresorů lehce zranil policistu, vykloubil mu prst. Místo zajišťovali i těžkooděnci.

Demonstrace před Sněmovnou: Jeden zraněný policista, šest zadržených

Stalo se

Janeček: Chystáme generální stávku

Napadením policistů a vystavením sedmi maket šibenic to v úterý pro hnutí Chcípl pes neskončilo. „My tady budeme tak dlouho, dokud se pandemický zákon bude projednávat. V případě, že to projde, tak nás čeká třetí čtení a tam si dokážu představit, že bychom obklíčili Sněmovnu a nepustili nikoho na jednání. Lidské řetězy jsou jedna varianta, ale je jich víc, nechci je všechny prozrazovat,“ řekl o zamýšlených plánech Janeček.

Poslanci ve středu zhruba po třiceti hodinách novelu pandemického zákona schválili. Nyní poputuje do Senátu.

Poslanci schválili novelu pandemického zákona

Domácí

Policisté by mohli demonstraci i rozehnat. „Policie je vždycky odpovědná za to, aby nebyl narušen veřejný pořádek. Záleží na konkrétní situaci, jak bychom postupovali. Jsou tam antikonfliktní týmy, neexistuje jednotný postup,“ uvedl mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík.

Jiří Janeček upozornil také na to, že jeho iniciativa připravuje generální stávku. „Zakládáme odbory, a pokud s námi nezačnou jednat, jsme schopni na hodinu vypnout ekonomiku,“ uvedl.

Ve středu už méně protestujících

Ve středu demonstrovalo před Sněmovnou během projednávání pandemického zákona jen pár desítek lidí. „Nezaznamenali jsme žádné porušení veřejného pořádku. Shromáždění dokumentujeme a posléze vyhodnocujeme. Jezdí nám tam speciální vozidlo vybavené zvukovým zařízením, kterým upozorňujeme návštěvníky, aby dodržovali platná nařízení vlády a veřejný pořádek. Pokud by se navrstvil počet lidí poblíž Sněmovní ulice, dokážeme na to rychle reagovat,“ uvedla mluvčí pražské policie Violeta Siřišťová.

V případě protizákonných eskalací může policie nebo magistrát shromáždění rozpustit. Zakázat jejich konání nemůžou, je ale nutné je předem ohlásit.

„Oznámení posuzuje úřad podle zákona po stránce formální i obsahové. Úřad může shromáždění zakázat například tehdy, pokud na místě je již oznámené jiné shromáždění nebo pokud účel shromáždění podněcuje k násilí nebo rasové segregaci,“ řekl mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Reklama

Výběr článků

Načítám