Hlavní obsah

Do Sněmovny by se dostali zemanovci i lidovci, ČSSD ztrácí

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Strana práv občanů - zemanovci by podle nejnovějšího průzkumu Factum Invenio pokořila pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do Sněmovny. Stále vedoucí ČSSD si od května pohoršila o 3,5 %. KSČM si drží druhou příčku před ODS. Většinu v dolní komoře by tak sestavila levice.

Foto: David Ryneš, Novinky

Ve volbách by v červnu zvítězila ČSSD.

Článek

Ve Sněmovně by v červnu zasedlo šest politických stran. Nejlépe by dopadly opoziční ČSSD a KSČM, jimž by celkem připadlo 102 křesel, potenciální levicová koalice se zemanovci by měla většinových 111 mandátů. ODS a TOP 09 by v současnosti daly dohromady 77 mandátů, společně s KDU-ČSL pak 89.

Foto: David Ryneš, Novinky

Předpokládaný zisk mandátů v červnu 2012

Přestože ČSSD nadále v průzkumech vede, oproti minulému volebnímu modelu si pohoršila o 3,5 procent. Dá se spekulovat, že jí nadále ubírá hlasy kauza kolem Davida Ratha. „Výsledek KSČM zůstává víceméně stabilní,“ dodává agentura. Lidovci a zemanovci, kteří by se nově do Sněmovny dostali, by získali 6,2, respektive 5,5 procenta hlasů.

Podle aktuálního průzkumu, který se konal ve dnech 14. - 26. června, by se voleb zúčastnilo 61,4 procenta oprávněných voličů, tedy mírně méně než při volbách v roce 2010.

Reklama

Výběr článků

Načítám