Hlavní obsah

Bude chladno. Léto se ale ještě vrátí

Novinky, fia

Počasí v nadcházejícím týdnu přinese do ČR ochutnávku podzimu, až do středy teploty nevystoupí nad 20 stupňů a na východě se očekává vydatný déšť. Letní teploty se ale ještě ukážou, ovšem až o víkendu. Novinky o tom informovala Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 31.8.2020Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Až do středy budeme potřebovat deštníky a pláštěnky i teplé oblečení. Od severozápadu k nám bude proudit chladnější vzduch a počasí u nás ovlivní tlaková níže, která bude postupovat z Balkánu na sever Evropy,“ uvedla Honsová.

Tlaková níže podle ní přinese na severovýchod a východ území už během noci na úterý a během úterý místy vydatné trvalé srážky – se srážkovými úhrny až kolem 50 mm.

Školáci, pozor na nachlazení!

„První zářijový týden tak zavání nachlazením při nesprávně zvoleném outfitu. Školákům se po ránu budou hodit dlouhé nohavice i rukávy, nepromokavý materiál, pevná obuv. Pocitovou teplotu bude snižovat v pondělí i v úterý čerstvý vítr,“ upozornila Honsová.

„Od čtvrtka počasí u nás ovlivní výběžek vyššího tlaku vzduchu, v pátek to bude teplá fronta, která slibuje na víkend letní teploty, ale zřejmě už během noci na pondělí sem dorazí studená fronta,“ přiblížila meteoroložka výhled na závěr týdne.

Rána už budou chladná

Během pondělního dne bude oblačno až zataženo, místy s deštěm nebo přeháňkami. Zpočátku dne může být na východě až polojasno. Nejvyšší denní teploty na západě jen mezi 16 až 20 °C, na východě ještě 22 °C.

V úterý bude zataženo až oblačno s deštěm. Postupně bude od západu oblačnosti ubývat a srážky budou ustávat. Nejnižší teploty v noci spadnou k 12 až 8 °C. Nejvyšší teploty přes den vystoupí na 14 až 18 °C.

Středa bude oblačná až polojasná s přeháňkami. Na severu území bude zpočátku dne až zataženo a srážky tam budou četnější. Noční teploty klesnou na 11 až 7 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 16 až 20 °C.

Polojasná až oblačná obloha s ojedinělými přeháňkami nás čeká také ve čtvrtek. Po ránu se místy objeví mlhy. V noci se ochladí na 12 až 8 °C, přes den budou teploty šplhat k 19 až 23 °C.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Ilustrační foto

Slunečný pátek přinese jasnou až polojasnou oblohu, jen na západě bude až oblačno s ojedinělými přeháňkami. Noční teploty se budou pohybovat kolem 12 až 8 °C, ale odpoledne se můžeme těšit na 21 až 25 °C.

Ještě tepleji bude v sobotu, ačkoliv mraků na obloze přibude. Bude polojasno až oblačno, ojediněle s přeháňkami. Noční teploty klesnou na 15 až 11 °C. Přes den se oteplí na 23 až 27 °C.

V neděli bude polojasno nebo skoro jasno, postupně bude ale oblačnosti přibývat. Noc už bude teplejší s hodnotami mezi 16 až 12 °C. Přes den pak teploty zůstanou na 23 až 27 °C.

Co znamená „ojediněle“ nebo „místy“
:: Beze zmínky – jev se nečeká, nebo max. na 4 % území.
:: Ojediněle – jev zasáhne 5 % až 29 % území, tedy méně než třetinu.
:: Místy – jev se vyskytne na 30 % až 69 % území, tedy zhruba na polovině.
:: Na většině území – jev se očekává na více než 50 % území, tedy na více než polovině.
:: Bez specifikace – pokud meteorolog řekne „bude sněžit“ bez upřesnění četnosti, znamená to, že se jev se očekává na více než 70 % území, tedy skoro všude.
:: Jasno – obloha je zcela bez mraků.
:: Skoro jasno – 1 až 2 osminy mraků, většina oblohy bez oblačnosti.
:: Polojasno – 3 až 4 osminy mraků, zakryta je polovina oblohy.
:: Oblačno – 5 až 6 osmin mraků, většina oblohy je zakryta.
:: Skoro zataženo – 6 až 7 osmin mraků, obloha je téměř zakrytá.
:: Zataženo – 8 osmin mraků, obloha není přes mraky vůbec vidět.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám