Hlavní obsah

Bývalý šéf Novy Železný chce opět do Senátu, kandiduje za Trikolóru

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

O návrat do politiky se v barvách hnutí Trikolóra pokusí někdejší ředitel televize Nova a svého času europoslanec a senátor Vladimír Železný. Hodlá ve Znojmě na podzim uspět v senátních volbách podobně jako poslankyně a bývalá předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) či ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský. Ti budou kandidovat v Praze 1 a 5 s podporou ODS, TOP 09 a STAN

Článek

„Vracím se (do politiky) hlavně kvůli svým dětem, protože mi není lhostejné, v jaké době je s manželkou vychováváme. Není mi jedno, že se současný svět asi zbláznil,” uvedl Železný.

Ten byl senátorem zvolen v roce 2002 a post zastával dva roky do doby, než uspěl ve volbách do Evropského parlamentu. Od té doby byly jeho politické projekty neúspěšné.

Němcová sází na zkušenost

V bohaté politické kariéře hodlá pokračovat Němcová. „Chci oznámit svoji kandidaturu do Senátu,” sdělila ve středu novinářům Němcová. Pro kandidaturu má podle svých slov tři hlavní důvody. „Prvním důvodem je vztah společnosti k demokracii. Nedívá se mi dobře na to, že se současná vláda opírá o KSČM,” uvedla poslankyně.

Senátoři navrhují stejné kompenzace jako vláda, obce by ale mohly mít peníze dřív

Domácí

„Druhý důvod je osobní. Sbírala jsem spoustu zkušeností, chci ale využít jiné atmosféry. Tedy abych to, co umím, mohla uplatnit v Senátu. Třetím důvodem je, že jsem vděčná, že jsem pro svoji kandidaturu získala podporu tří demokratických stran,” pokračovala Němcová.

O křeslo se utká s kandidátem KDU-ČSL Václavem Hamplem, který se pokusí funkci v podzimních volbách obhájit.

Euforie, nejkrásnější dny. Co dělali politici 17. listopadu 1989

17. listopad

Němcová jako jedna z nejvýznamnějších ženských tváří ODS byla ve straně dlouhou dobu odstrkována. Její chvíle ale přišla, a to v roce 2010, kdy byla zvolena předsedkyní Sněmovny. Ve funkci byla až do roku 2013.

Žantovský na Praze 5 

V Praze 5 bude také s podporou ODS, TOP 09 a STAN kandidovat ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský, někdejší diplomat a blízký spolupracovník prvního polistopadového prezidenta. Senátorem byl už na přelomu tisíciletí.

Otevřete česko-slovenskou hranici, vyzývají osobnosti z obou zemí

Evropa

Žantovský vystudoval psychologii na Karlově univerzitě a McGillově univerzitě v Montrealu. V listopadu 1989 spoluzakládal Občanské fórum a o měsíc později se stal jeho mluvčím. V lednu 1990 se stal tiskovým tajemníkem a mluvčím prezidenta Havla. V letech 1996 až 2002 byl senátorem, v letech 1997 a 2001 až 2002 stál v čele Občanské demokratické aliance (ODA).

Trestní oznámení Hradu na senátora Lásku je odloženo, potvrdili státní zástupci

Domácí

Proti němu bude v tomto senátním obvodu křeslo v horní parlamentní komoře obhajovat advokát a předseda hnutí Senátor 21 Václav Láska, kterého prosazují Piráti, lidovci, Zelení a Liberálně ekologická strana.

Reklama

Související články

Němcová: Nebyl to fér výsledek

Bývalá místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová byla po prohře v sobotní volbě předsedy strany viditelně rozladěná. V rozhovoru pro Novinky uvedla, že výsledek...

Výběr článků

Načítám