Hlavní obsah

Do pražského Šatníku si Ukrajinci chodí nejen pro materiální pomoc, ale i pro radu

Kristýna Léblová, Novinky, Kristýna Léblová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ukrajinští občané prchající před válkou mohou přicházet pro materiální pomoc do centra Šatník v Pražské tržnici. Na místě je zdarma k dispozici oblečení, obuv, hygienické potřeby, vybavení pro děti nebo základní trvanlivé potraviny. Ukrajinské matky sem ale kolikrát přijdou i pro radu.

Do Šatníku si příchozí z Ukrajiny chodí nejen pro materiální pomoc, ale i pro radu Video: Novinky

 
Článek

Sbírka oblečení je nyní už pozastavena, stále je ale možné darovat potřeby pro osobní hygienu nebo trvanlivé jídlo.

Zejména jde o: zubní pasty a kartáčky, mýdla, šampony, mýdla na praní, deodoranty, kapesníky, vlhčené ubrousky, dámské hygienické potřeby, toaletní papír, trvanlivé jídlo, přesnídávky a kapsičky pro děti, konzervy, rýži, těstoviny apod. Aktuální informace ke stavu sbírky naleznou zájemci na stránkách Pražské tržnice nebo na Facebooku Šatníku.

Na sbírkách pro Ukrajinu se sešlo v Česku přes 1,5 miliardy korun

Válka na Ukrajině

„Mohou sem přijít dárci, od kterých momentálně poptáváme drogerii, hygienu, základní potraviny nebo nové spodní prádlo. Pak sem mohou dorazit uprchlíci, případně lidé, kteří je ubytovali, a ti si mohou odnést, co zrovna potřebují,“ vysvětluje Novinkám vedoucí pražské pobočky Šatníku Lucie Kaďorková.

Doplnila, že oblečení už nepřijímají, protože ho je nyní opravdu hodně, tolik, že ho ještě neměli čas ani roztřídit.

V hale číslo 13 je opravdu tolik pytlů s oblečením, že není vidět na konec hromady. „To jsme nasbírali za jednu sobotu, ta pomoc lidí je opravdu neuvěřitelná,“ říká Kaďorková.

Dodává, že se v Šatníku snaží pomoci všem, načež jedné z maminek běží podat léky na bolest žaludku.

Foto: Novinky

Momentálně Ukrajinci nejvíce poptávají hygienické potřeby.

V úterý bylo od rána před Šatníkem rušno. Mísili se zde uprchlíci s lidmi přinášejícími další a další pomoc.

Když se Novinky zastaví u jedné z maminek, její kamarádka překládá, že žena se dvěma dětmi utíkala z Kyjeva a na cestě byla více než tři dny. „Pořád je v šoku, vůbec nechápe, co se stalo a proč, navíc je nemocná, takže doufá v nějakou radu, co dál,“ vysvětlila ukrajinská žena Novinkám.

Zakladatelkou projektu Šatník je Nora Fridrichová, novinářka České televize. V hale č. 13 v Pražské tržnici funguje již téměř rok. Vznikl jako pomoc tuzemským samoživitelkám a samoživitelům během pandemie, nyní se organizace rychle přeorientovala na pomoc lidem prchajícím před válkou na Ukrajině.

Přispět lidem na Ukrajině lze z pohodlí domova. Fiktivní dovolenou

Válka na Ukrajině

„Každým dnem roste počet maminek z Ukrajiny, které přicházejí do Šatníku, aby tu našly, co jim chybí. Oblečení, obuv či hygienické potřeby. A je u nás fantastická atmosféra! Některé z ukrajinských maminek trvají na tom, že nám chtějí pomoci, a tak pracují v šatníku společně s námi. Maminkám můžeme objednat i velký nákup jídla, ve sbírce na toto máme už 400 000 korun, moc děkujeme všem dárcům,“ říká Nora Fridrichová.

Šatník funguje každý den kromě neděle od 10 do 17 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám