Hlavní obsah

Do místa tragického otřesu v Dole Karviná sfárali vyšetřovatelé

Právo, Jiří Tomaškovič

Poprvé od tragédie, při které minulý pátek zemřeli na Dole Karviná tři horníci, sfárali do postižené oblasti členové vyšetřovací komise. Nyní budou zjišťovat, co se v pátek 14. listopadu v podzemí opravdu stalo. „Odborná komise v lokalitě ČSA Závodu Důl Karviná pořídila fotodokumentaci a provedla nezbytná měření k vyhodnocení celé události.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Vjezd do Dolu Karviná

Článek

„Závěry budou známy v horizontu týdnů. Oblast zůstává uzavřena a neprobíhá v ní aktuálně žádná hornická činnost,“ uvedl mluvčí těžební společnosti OKD Marek Síbrt.

K letos nejvážnějšímu důlnímu neštěstí došlo minulý pátek krátce před polednem. Při důlním otřesu o síle 3,5 stupně Richterovy stupnice zahynuli hluboko pod zemí dva čeští a jeden polský horník pracující na údržbě šachty. Dalších devět havířů vyvázlo se zraněními.

„K otřesu o síle 8,58 x 106 joulů došlo zhruba 900 metrů pod zemí. V oblasti v tu chvíli pracovalo dvanáct zaměstnanců,“ uvedl Síbrt.

Otřes byl natolik silný, že jej pocítili i lidé v okolních obcích Karviné, Doubravě či Orlové. Všech devět poraněných horníků je mimo ohrožení života, část z nich už odešla do domácího léčení, nejváženěji zraněného havíře udržují lékaři Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě v umělém spánku.

Rodiny odškodní OKD a stát

Rodiny všech tří dostanou od OKD odškodnění ve výši 250 tisíc korun. Manželky zemřelých horníků mohou navíc přihlásit děti do Spolku svatá Barbora. Ten pomáhá dětem, kterým zemřel jeden z rodičů na následky pracovního úrazu v hornictví. Spolek dětem přispívá na školné, školní pomůcky či na nákup počítače.

Pozůstalí dostanou 240 tisíc korun také od státu. „Vyplývá to ze Zákoníku práce. Stát také hradí dlouhodobě část nákladů na výživu pozůstalých, pokud se neživí sami. Do úvahy přichází také sirotčí a vdovský důchod či jiné dávky,“ přiblížila ministryně práce a sociálních věci Michaela Marksová.

Vedení těžební společnosti i dolu Karviná bude postupně mluvit se všemi zraněnými horníky. Bude se jich ptát, zda chtějí dál pracovat pod zemí. „Pokud nebudou chtít, budeme jim hledat práci na povrchu,“ řekl mluvčí.

Riziko z povolání

V provozech OKD už letos zemřelo osm lidí. V únoru našli mrtvého 60letého zaměstnance v areálu úpravny uhlí Dolu ČSM pod vrstvou uhlí v jednom z naložených vagónů. V březnu zahynul dvaačtyřicetiletý horník při závalu v Dole Karviná.

V dubnu zemřel na povrchu Dolu Darkov v Karviné 41letý zaměstnanec při výměně lana. V květnu zahynul 46letý horník v podzemí Dolu Karviná v Orlové poté, co byl přimáčknut k nakladači uhlí.

V srpnu zemřel v podzemí Dolu ČSM na Karvinsku 46letý horník. Loni zahynuli v OKD dva lidé, báňští záchranáři, kteří se v podzemí Dolu ČSM zřejmě otrávili při odebírání vzorků ovzduší z uzavřených prostor.

Reklama

Výběr článků

Načítám