Hlavní obsah

Do Kyjeva se vrátí čeští diplomaté, řekl Lipavský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Čeští diplomaté se vrátí do Kyjeva. V pátek to řekl Novinkám ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Uvedl také, proč ministerstvo volilo po raketovém útoku na nádraží v Kramatorsku tak tvrdá slova a přirovnalo Rusko k teroristickým skupinám.

Rozhovor s ministrem zahraničí Janem LipavskýmVideo: Novinky

 
Článek

„Usilujeme o návrat (diplomatů) do Kyjeva, nyní na tom intenzivně pracujeme, doufáme, že se to brzy podaří,“ řekl Lipavský. „Ale než tam ty lidi budeme mít, tak bližší informace, než že o to usilujeme, o tom veřejně do médií neřeknu,“ dodal.

České velvyslanectví v Kyjevě bylo uzavřeno 24. února, tedy v den zahájení ruské invaze na Ukrajinu. Později se čeští diplomaté stáhli i z generálního konzulátu ve Lvově.

Ministr odmítl sdělit termín nebo podobu budoucího diplomatického zastoupení v ukrajinské metropoli. „Usilujeme o to, protože některé jiné státy se už vrací do Kyjeva, a zároveň vidíme, že bezprostřední vojenské ohrožení, kdy to město opravdu bylo ve stavu nouze a platil tam zákaz vycházení, již pominulo. Diplomaticky chceme podpořit Kyjev. Chceme být přítomni v hlavním městě,“ řekl Novinkám Lipavský.

Celý rozhovor a podcast Zbytečná válka s ministrem zahraničí vydají Novinky.cz v nejbližších dnech.

Ukrajinci se začínají vracet

Zmínil i maximální podporu, aby se běženci mohli vracet zpět na Ukrajinu, až se tam situace stabilizuje. Ministr uvedl, že při návštěvě Moldavska viděl, že se lidé už začínají vracet do Oděsy: „Spousta uprchlíků se dnes již na Ukrajinu vrací. Když přestalo hrozit vylodění, tak se tam vracejí. Mají tam byty, domy, rodiny.“

Ruské armádě a putinovskému Rusku na lidském životě nezáleží, a naopak chce vyvolávat děs a teror na Ukrajině
ministr zahraničí Jan Lipavský

Lipavský také vysvětlil, proč česká diplomacie v pátek ostře přirovnala Ruskou federaci k teroristickým skupinám. „Rusko na Ukrajině systematicky páchá teror, děsí civilní obyvatelstvo, pořádá de facto hon na Ukrajince. Článek, který vyšel v ruských novinách, vyzýval de facto k deukrajinizaci Ukrajiny,“ řekl Lipavský.

Rusko se neliší od teroristů, prohlásilo české ministerstvo zahraničí

Domácí

Narážel na stať Timofeje Sergejceva, kterou zveřejnila ruská státní agentura RIA Novosti, kde se mimo jiné píše: „Název Ukrajina jasně nemůže být zachován jako název plně denacifikovaného státního útvaru. Denacifikace bude nevyhnutelně také deukrajinizací.“

„Každý z těchto aktů, ať už je to zničení města Mariupol, události ve městě Buča, celá řada událostí, o kterých se dozvídáme jen okrajově, nebo ten (páteční) případ, kdy bylo zasaženo nádraží plné lidí, jsou příkladem toho, že ruské armádě a putinovskému Rusku na lidském životě nezáleží, a naopak chce vyvolávat děs a teror na Ukrajině,” míní český ministr zahraničí.

Dodal, že tyto činy vyžadovaly rozhodné odsouzení, i když může vyjádření znít nediplomaticky. „Nemyslím, že se mění diplomacie, bohužel se proměnil svět, ve kterém žijeme. Vyjadřovat údiv, smutek, rozhořčení, pozdvihovat obočí, což by byla diplomatická reakce, v takto kritické situaci už není dostatečná reakce, na druhou stranu i v diplomatickém prostředí platí, že je věci možné pojmenovávat pravým jménem a my jsme tak učinili,“ stojí si Lipavský za ostrým vyjádřením.

Reklama

Výběr článků

Načítám