Hlavní obsah

Do hry o Hrad se chce vrátit i Dlouhý, v kontrole vnitra našel nesrovnalosti

Uchazeč o prezidentský úřad Vladimír Dlouhý v pondělí potvrdil, že se kvůli pátečnímu vyřazení z prezidentské volby obrátí na Nejvyšší správní soud (NSS). Kromě údajně chybného výpočtu neplatných podpisů, na který upozornil už v pátek, prý jeho tým zjistil nesrovnalosti i v ministerské kontrole podpisů. Dlouhý to uvedl v tiskovém prohlášení.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vladimír Dlouhý

Článek

Ministerstvo vnitra v pátek nepustilo Dlouhého, šéfku Suverenity Janu Bobošíkovou a senátora Tomia Okamuru do prezidentské volby. Podle vnitra měli příliš chybných údajů na nominačních peticích, které tak snížily počet podpisů pod předepsanou hranici 50 000.

Dlouhý bezprostředně po oznámení avizoval, že si na postup úřadu bude stěžovat u NSS. [celá zpráva]

Kromě sporného výpočtu podílu neplatných hlasů v peticích v pondělí přidal i další důvody své žaloby. "Právníci našli ve způsobu kontroly podpisů i další závažné nedostatky. Dnes jsme začali kontrolovat jednotlivé chyby, které nám ministerstvo vnitra vytklo, a i tam jsme našli nesrovnalosti. Věřím, že mou argumentaci soud uzná a umožní mi řádně kandidovat na prezidenta," uvedl Dlouhý.

Podpisy ministerstvo prezidentským kandidátům vyřazovalo kvůli tomu, že šlo buď o duplicitní údaje, případně signatáře nenalezlo v evidenci obyvatel. Škrtalo také ty, kteří ještě nedosáhli plnoletosti nebo neměli české občanství. Řada neplatných jmen patřila zemřelým voličům.

Vyřazení odmítají i další kandidáti

Na soud se chce kvůli vyřazení z prezidentské volby obrátit i Okamura. [celá zpráva]

Bobošíková se rozhodla jít nejprve cestou návrhu ministerstvu vnitra, což podle ní umožňuje zákon. V pondělí vnitro vyzvala, aby opravilo "zjevné chyby". [celá zpráva]

NSS bude muset řešit spor odmítnutých kandidátů s ministerstvem vnitra o způsob výpočtu neplatných hlasů. Stěžují si na to, že je ministerstvo vypočítalo chybně, když z petice vyřadilo součet procentuálních podílů neplatných hlasů, které odhalilo ve dvou kontrolách. Mělo prý tyto podíly zprůměrovat. Okamura i Dlouhý nyní poukazují i na chyby při ověřování konkrétních podpisů v peticích. Prezidentští kandidáti, které nenominovali zákonodárci, potřebují 50 000 podpisů k tomu, aby mohli být do prezidentské volby registrováni.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám