Hlavní obsah

Do domácností v Orlové konečně proudí teplo

– ORLOVÁ
ČTK, Ivan Trnka

Tepla a teplé vody se konečně dočkalo 97 procent domácností v Orlové na Karvinsku, kde ráno došlo k havárii výměníkové stanice. Opraváři slibují, že do zbývajících bytů se jim podaří obnovit dodávky možná již během hodiny, nejpozději však do večera.

Foto: Petr Oulický

Dětský domov v Mostě

Článek

"Závada se projevila po půlnoci u výměníkové stanice, která patří nedaleké dětmarovické elektrárně. Havárie postihla přibližně 18 tisíc obyvatel města. Zbývající desítce tisíc bylo teplo dodáváno bez problémů," řekl místostarosta Radislav Mojžíšek.

Podle ředitele dětmarovické elektrárny Lumíra Jendryščíka nebyla závada na hlavním přivaděči, který ráno pracovníci elektrárny odpojili. "Havárii způsobila netěsnost na jedné z odboček, kterou nám z okruhu unikala voda. S největší pravděpodobností ji způsobily silné mrazy. Teploty se totiž v noci pohybovaly okolo minus 14 stupňů," doplnil ředitel.

"Je to strašné. Už zase máme zimu. Topení je už několik hodin studené a za chvíli to tady nevydržím," postěžovala si ráno Soňa Bílešová, která se společně s dalšími 190 rodinami ocitla bez tepla už loni začátkem prosince. Problémy tehdy způsobila závada v rozvodu tepla v nedaleké základní škole, kde technici zjistili amatérské zásahy do sítě, které zavinily zkraty v regulaci dodávek tepla.

Ve stejné situaci se 7. ledna ocitli i obyvatelé Litvínova na Mostecku. Přívod páry tam do domácností přerušila havárie na dálkovém teplovodním potrubí nedaleko města. Odstávka se týkala 8000 bytů, škol, úřadů a průmyslových staveb.

Reklama

Výběr článků

Načítám