Hlavní obsah

Do ČR se hrnou tisíce Ukrajinců, přibývá i Vietnamců a Rusů

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doba, kdy největší zájem o život a práci v České republice měli z lidí mimo EU Vietnamci, je již dávno pryč. První pozici na žebříčku cizinců v ČR již před lety převzali Ukrajinci.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Jejich zájem neutuchá, naopak neustále roste. Na konci prvního pololetí letošního roku jich v ČR legálně pobývalo 140 503, což je o 14 435 víc než ve stejnou dobu loni. Zato zájem Američanů o život a práci v Česku začal klesat. Od loňského léta jich ubylo 1145 a v ČR jich žije 8066.

Občané tří států tvoří 70 procent všech cizinců nevlastnících pas EU. Ukrajince a Vietnamce doplňují ještě Rusové. Vietnamců přibylo za rok 762 a legálně jich v ČR koncem letošního léta žilo 61 507. Rusů bylo 37 717, když do ČR jich za rok oficiálně přišlo 166.

Více než Američanů je v Česku ještě Mongolů, kteří tvoří čtvrtou nejpočetnější skupinu cizinců z třetích zemí, tedy států mimo EU, když jich zde žije 9467. Jejich zájem o stěhování do ČR roste. Stejně tak u Bělorusů, kterých do Česka přijelo 839 a jejichž počet dosáhl 6804 osob. Další početnou skupinu tvoří Číňané, kterých tu koncem srpna žilo 7578.

Nelegální migrace do Česka roste

Domácí

Počet cizinců z třetích zemí dosáhl letos v pololetí 341 496, což je více než tři procenta z desetimilionové populace. Dvě třetiny z nich (206 tisíc) požádaly o povolení k trvalému pobytu a získaly ho. „Skutečnost, že většina cizinců pobývá v ČR trvale, lze z dlouhodobého hlediska považovat v souvislosti s integračním procesem za pozitivní,“ uvádí zpráva ministerstva vnitra pro vládu.

„Trvalý pobyt představuje nejvyšší pobytový status, který dává cizinci v sociální oblasti stejná práva, jaká mají občané ČR,“ dodává zpráva ministerstva vnitra.

V praxi to znamená, že tito cizinci mají stejný přístup na trh práce, k veřejnému zdravotnímu pojištění či nárok na sociální dávky.

Podle zprávy ale cizinci čerpají sociální dávky minimálně. „Nejvyšší míra čerpání ze strany cizinců se projevuje u dávek státní sociální podpory, kde cizinci ze třetích zemí dosahují podílu 2,06 procenta z celkového počtu dávek,“ konstatuje zpráva.

Přibylo 5287 českých občanů

České občanství získalo loni 5287 cizinců. Nejvíc bylo Ukrajinců (1317) a Rusů (633). Následovali Slováci (501), Vietnamci (231) a Bělorusové (139). Počet zájemců o české občanství roste podle zprávy od roku 2014, kdy cizinci mohli získat české občanství, aniž se přitom museli vzdát své původní státní příslušnosti.

Čechy nejvíce trápí korupce, problém přistěhovalectví upadl

Domácí

Celková zaměstnanost zahraničních pracovníků v Česku stoupá již třetím rokem. V polovině letošního roku bylo v zaměstnaneckém poměru 606 483 osob, což je o 6,6 procenta víc než ke konci loňského roku. V tomto počtu jsou občané EU i z třetích zemí mj. s pracovním povolením, tedy s modrou, zaměstnaneckou kartou, nebo s povolením k zaměstnání.

Cizinci z třetích zemí přijeli do ČR hlavně za výdělkem. Dalším důvodem, který využívají, je sloučení rodiny. Ten postupně rostl, ale od loňska se naopak snížil, když ho využila jen necelá čtvrtina cizinců.

Více studentů

U cizinců z třetích zemí klesl i zájem o studia v ČR, když za tímto účelem jich zde v půlce letoška pobývalo o pět procent méně proti předcházejícímu období. Podle čísel o studujících cizincích ale celkově zájem o studia v ČR na všech stupních škol roste.

Podle zprávy převládají od mateřských až po vysoké školy občané čtyř zemí: Ukrajiny, Slovenska, Vietnamu a Ruska. V mateřinkách, které navštěvuje 11 343 dětí-cizinců, což je zhruba o tisícovku víc než loni, převládají Vietnamci. Na základních školách, kam chodí 24 026 žáků, a na středních školách, kde je 9305 studentů, jsou nejpočetněji zastoupeni Ukrajinci. Na vysokých školách tvoří téměř polovinu z 44 846 zahraničních studentů Slováci.

Reklama

Výběr článků

Načítám