Hlavní obsah

Do Číny letím a se mnou dvě letadla podnikatelů, utnul spekulace Zeman

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, zpe, lž

Do Číny poletím, prohlásil ve středu prezident Miloš Zeman. Reagoval tak na výzvu lidovců, aby zůstal v ČR a řešil vládní krizi. Vláda návrh na uskutečnění cesty prezidenta Miloše Zemana do Číny schválila.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Prezident Miloš Zeman v Turnově

Článek

Vicepremiér a šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek ve středu řekl, že delegaci, která má odcestovat ve čtvrtek večer, by mohl místo Zemana vést ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD).

„Samozřejmě že do Číny poletím,“ odpověděl Zeman v Turnově na otázku, zda v době vládní krize odcestuje do zahraničí.

„Poletím, i když pan ministr Herman, známý milovník dalajlamy, dospěl k názoru, že by bylo dobře, aby se do Číny neletělo. Přitom tu jsou rozjednané četné obchody, letí se mnou dvě letadla podnikatelů. A kvůli ministru Hermanovi bychom to měli zrušit? Nevím, jestli je to závist, nebo nedostatek ekonomické inteligence,“ uvedl prezident.

Lidovci v úterý prezidenta vyzvali, aby neodlétal. Stejný názor Bělobrádek zopakoval i ve středu během jednání vlády. „Jsem přesvědčen, že by pan prezident měl zůstat v ČR, než se vyřeší vládní krize,“ řekl vicepremiér. [celá zpráva]

Bělobrádek: Zemana by zastoupil ministr

Lidovci nicméně nechtějí rušit celou cestu, jak jim vyčítá prezident. Podle lídra KDU-ČSL by to byla chyba právě proto, že se do Číny chystá asi 200 podnikatelů. „Šlo by to vyřešit tím, že by se šéfem delegace stal ministr průmyslu. České republice by prospělo, kdyby tu Zeman zůstal,“ podotkl Bělobrádek.

Zemanovu cestu ve středu schválila vláda. Dva lidovečtí ministři – šéf resortu zemědělství Marian Jurečka a ministr kultury Daniel Herman – při příchodu na schůzi kabinetu řekli, že návrh nepodpoří. Náklady jsou předběžně vyčísleny na 5,6 miliónu korun.

„Vláda schválila návrh na uskutečnění pracovní návštěvy prezidenta Miloše Zemana v Čínské lidové republice ve dnech 11.–18. 5. 2017,” uvedl na Twitteru mluvčí kabinetu Martin Ayrer.

Anketa

Je správné, že prezident Miloš Zeman odjíždí během vládní krize do Číny?
Ano
54,1 %
Ne
45,9 %
Celkem hlasovalo 13206 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám