Hlavní obsah

Do čela ŘSD by rád nastoupil muž, který koupil byt po Grossovi

Právo, Jan Martinek

Na post nového šéfa Ředitelství silnic a dálnic, který bude jmenován v říjnu, si brousí zuby bezmála třicítka lidí. Podle informací Práva mají nejvyšší šanci tři osoby. Finalisty jsou podle informací Práva současná prozatímní ředitelka Soňa Křítková, současný ředitel pro transformaci Ivan Morávek a vedoucí ekonomického úseku ŘSD, závod Brno Milan Bartoloměj (ČSSD).

Foto: Petr Horník, Právo

Expremiér Stanislav Gross na archivním snímku

Článek

Posledně jmenovaný se do hledáčku médií dostal před dvěma lety, když koupil byt po bývalém premiérovi za sociální demokracii Stanislavu Grossovi na Barrandově právě ten byt, jehož nejasné financování zlomilo Grossovi vaz.

Gross prodal svůj byt 4+1 s bazénem v červnu 2012. Bartoloměj jej tehdy podle informací médií koupil přes realitní kancelář za téměř šest miliónů korun.

Bartoloměj, který v roce 2008 neúspěšně kandidoval za soc. dem. do Sněmovny a do zastupitelstva v Praze 8, byl rovněž v letech 1998–2005 obchodním ředitelem zdravotnické společnosti Puro-klima, která je zapletená do korupční kauzy exhejtmana ČSSD Davida Ratha.

Ministr: O šéfovi ŘSD rozhodne sedmičlenný tým

Ministr dopravy Antonín Prachař (ANO) Právu včera potvrdil, že zmínění lidé se o vedoucí funkci v ŘSD ucházejí. Nechtěl ale komentovat, že by byli v jakémsi finále. „Co se týče těch jmen, pana Bartoloměje a dalších, mohu potvrdit, že se uchází o post generálního ředitele ŘSD,“ řekl Právu Prachař.

Ten hodlá v těchto dnech jmenovat komisi, ve které zasednou jednak úředníci z ministerstva dopravy, poradci, ale i zástupci akademické obce. „Tento tým sedmi lidí posoudí všech 28 nabídek,“ uvedl ministr dopravy. Tendr ale vypisuje ŘSD, nikoli ministerstvo dopravy.

Vazby na Agrofert

Prachař také potvrdil informaci Práva, že se v pátek ohledně výběrového řízení na šéfa ŘSD sejde s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) a vicepremiéry Andrejem Babišem (ANO) a Pavlem Bělobrádkem (KDU-ČSL).

„Máme spolu schůzku. Týká se záležitostí kolem ŘSD a ministerstva dopravy obecně. Chci s nimi prodebatovat například i tendr na výběr mýta nebo situaci v Českých drahách,“ řekl Právu Prachař.

Bývalý generální ředitel ŘSD Jan Kubiš rezignoval koncem července a ministr jmenoval prozatímní ředitelkou Křítkovou. Ta má vazby na Andreje Babiše. Bývalá proděkanka Národohospodářské fakulty VŠE se v roce 2012 stala ředitelkou útvaru strategické komunikace skupiny Agrofert Holding.

Ministerstvo čelí kritice

Postup, jaký ministerstvo zvolilo při výběru nového ředitele ŘSD, před pár dny zkritizoval Svaz podnikatelů ve stavebnictví. Řediteli svazu Václavu Matyášovi se nelíbí, že tendr nevypisuje ministerstvo, ale ŘSD. Zkritizoval i skutečnost, že zkušenost s řízením větší organizace či z oblasti výstavby dopravních staveb není podmínkou, ale jen výhodou.

„Je zarážející a těžko pochopitelné, že výběrové řízení vypisuje samo ŘSD, nikoli jeho nadřízená organizace, kterou je ministerstvo dopravy. Je to projev rezignace ministerstva, nebo důkaz jeho malé odvahy?“ ptá se Matyáš ve stanovisku, které Právu poskytla mluvčí SPS Alena Čechová.

Požadavky v tendru podle Matyáše navíc neodpovídají nárokům na generálního ředitele instituce, jako je ŘSD. „To dokáže řídit jen nezpochybnitelná osobnost, autorita v oboru, zkušený manažer schopný uřídit podnik s téměř dvěma tisíci pracovníky, který pro obor dokáže vybojovat vše, co se dá, dokonce i to, co se zdá být již ztracené. V podmínkách výběrového řízení nejsou ale tyto schopnosti požadovány jako nutné, jsou označeny pouze jako výhodné. Je to směr vysokoškolského vzdělání, praxe v řízení většího kolektivu nebo orientace v dotační politice. A to je zpropadeně málo,“ myslí si Matyáš.

Také jednatel Sdružení pro výstavbu silnic Petr Svoboda je k vypsanému tendru kritický: vadí mu, že jedním z hlavních kritérií je výborná znalost jazyků. „Kvalifikační předpoklady připomínají soutěž na šéfa jazykového institutu nebo PR agentury,“ řekl nedávno časopisu Týden.

„Požadovaným předpokladům nejlépe vyhoví absolvent či absolventka jazykového gymnázia a následně pedagogické fakulty s praxí ve vedení střední školy, kde se řešila právní otázka přístupové cesty k budově,“ nebral si servítky silničář.

Reklama

Výběr článků

Načítám