Hlavní obsah

Do Beskyd se po letech vrátila vlčí smečka, ukázal se i medvěd

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do Beskyd se vrátila vlčí smečka. Její přítomnost odhalily fotopasti a potvrdilo ji i zimní sledování, které prováděly vlčí hlídky dobrovolníků. Stopy trojice šelem nacházeli zejména v oblasti Javorníků. Ve čtvrtek o tom informoval koordinátor monitoringu velkých šelem z Hnutí DUHA Olomouc Miroslav Kutal.

Foto: Šelmy.cz

Jeden z vlků zachycený fotopastí

Článek

„Díky intenzivnímu celoročnímu monitoringu velkých šelem jsme měli informace o pohybu vlčice v Javorníkách celý loňský rok. Na podzim se k vlčici přidali další dva dospělí jedinci a nyní tvoří malou tříčlennou smečku, která se pohybuje po celých Javorníkách od Makova na Slovensku až po Pulčín na Moravě,” řekl Michal Bojda z Hnutí Duha, které vlčí hlídky organizuje.

Další pohyb vlků bude dále monitorován. „Uvítáme také poznatky o pohybu vlků i dalších velkých šelem od veřejnosti,” uvedl Bojda.

Foto: Šelmy.cz

Skupina vlků

„Ačkoli třeba loni nebyly v Beskydech hlášeny žádné vlčí škody, je třeba počítat s trvalou přítomností vlků, medvědů a rysů ve zdejších horách. Vlci mají v lese nenahraditelnou úlohu - pomáhají udržovat přírodní rovnováhu,” připomněla Dana Bartošová ze Správy CHKO Beskydy.

Na škody způsobené vlky si v poslední době stěžují farmáři na Broumovsku. U soudu se dokonce domáhali povolení jejich odstřelu. [celá zpráva]

Foto: Šelmy.cz

Fotopast zachytila i medvěda

Vedle vlků odhalili dobrovolníci v oblasti Beskyd a Kysuce stopy 11 dospělých rysů, pěti koťat a jednoho medvěda, který žije a zimuje v Javorníkách již třetím rokem. Část zvířat žije převážně na slovenské straně pohoří.

Foto: Šelmy.cz

V Beskydech žije i několik rysů

Největším rizikem pro ně jsou pytláci a doprava. „Bohužel je dlouhodobě známo, že někteří rysové zmizí beze stopy a přitom jde často o mladá, perspektivní zvířata,” připomněl Kutal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám