Hlavní obsah

Dny lidí dobré vůle ve Velehradě budou, ale bez davů

Právo, Aleš Fuksa

Tradiční cyrilometodějské slavnosti chystají i přes značná omezení organizátoři Dnů lidí dobré vůle ve Velehradě na Slovácku. Pro věřící jde však o dobrou zprávu jen zčásti. Drtivá většina z nich se totiž na Velehrad vůbec nedostane.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Koronavirus pustí na Velehrad v čase cyrilometodějských slavností jen několik stovek věřících. Většina ostatních se propojí ze svých domovů jen symbolicky.

Článek

Dny lidí dobré vůle se na Velehradě pravidelně konají 4. a 5. července. Nejinak tomu bude i letos, a to i přes koronavirovou pandemii, která se nevyhnula ani Česku a stála za zrušením mnoha desítek velkých kulturních akcí v zemi.

Organizátoři dvoudenní velehradské národní pouti však předem upozorňují na fakt, že se před bazilikou Nanebevzetí Panny Marie a sv. Cyrila a Metoděje letos určitě nesejde obvyklých 30 tisíc lidí.

Letošní Velehrad se uskuteční především prostřednictvím symbolického propojení
starosta Velehradu Aleš Mergental

„Samozřejmě záleží na vývoji koronavirové pandemie a s ní souvisejících vládních opatřeních, nicméně pokud se situace nezhorší, počítáme, že Dny lidí dobré vůle letos navštíví jen několik stovek lidí,“ uvedl tajemník Dnů lidí dobré vůle Josef Kořenek.

Benefiční koncert ale budou moci zájemci zhlédnout či si jej poslechnout díky přímému přenosu České televize a Českého rozhlasu.

Do obce se kromě místních dostanou lidé jen s místenkou, a to jak na benefiční koncert, tak na slavnostní bohoslužbu. Poutní areál bude z důvodu kapacitních opatření uzavřen. Neuskuteční se ani mezinárodní setkání vozíčkářů.

Přehledně: Semafor pro cestování a další rozvolnění pro akce a bazény

Domácí

Pozvánky s místenkami pošlou pořadatelé hlavně záchranářům, lékařům a zdravotním sestrám, hasičům, vojákům, policistům a dobrovolníkům i pracovníkům charit. V případě volné kapacity se mohou o získání místenky pokusit i tradiční poutníci, a to pomocí formuláře na www.velehrad.eu. „Místenek bude tolik, kolik umožní aktuální vládní nařízení. Budou platit jak pro koncert 4. července, tak pro poutní bohoslužbu 5. července,“ doplnil Kořenek.

Během letošních oslav se věřící nedočkají na Velehradě žádných atrakcí, stánků ani parkovací plochy, která každoročně vzniká na okraji Velehradu a především při obchvatu Starého Města. Nepojede ani kyvadlová autobusová doprava.

„Vzhledem k tomu, že po oba dny budeme muset dodržet limit pro počet lidí, kteří se mohou setkat na jednom místě, jsme nuceni odvolat i tradiční kolotoče a stánkový prodej. Počítáme s tím, že všichni budou respektovat to, že letošní Velehrad se uskuteční především prostřednictvím symbolického propojení,“ přiblížil starosta Velehradu Aleš Mergental (nez.).

Od 8. června se mohou konat akce do 500 osob, rozhodla vláda

Domácí

Večerem lidí dobré vůle provede věřící Jiří Pavlica s Hradišťanem. Na pódium pozve Mira Žbirku, děti základních uměleckých škol nebo Pěvecký sbor Stojanova gymnázia. Výtěžek z koncertu poputuje na pomoc lidem, kteří kvůli koronavirové pandemii přišli o peníze nutné k zajištění základních životních potřeb.

„Vybrané peníze budou použity na přímou pomoc lidem v nouzi, v kritické životní situaci, dětem a matkám s dětmi, těžce nemocným, lidem bez domova, opuštěným nebo starým lidem,“ poznamenal Kořenek.

Reklama

Výběr článků

Načítám