Hlavní obsah

Dlouhý představil prezidentský program: nízké daně a odpovědnost občanů

Právo, rsk
Praha

S heslem "Respektovaný ekonom, prezident do nepohody" představil ve středu svůj předvolební program hradní kandidát Vladimír Dlouhý. Mezi klíčovými body skloňoval hlavně hospodářský růst, svobodu a odpovědnost jednotlivce, nízké daně a odvody a zreformovaný malý stát. "V době krize potřebuje země aktivního, iniciativního a akceschopného prezidenta," prohlásil Dlouhý.

Foto: Právo

Vladimír Dlouhý

Článek

"V době krize potřebuje země aktivního, iniciativního a akceschopného prezidenta," prohlásil Dlouhý.

Podle něj se sice doba od 90. let, kdy se kladl důraz na peníze a jak na všem vydělat, změnila, na ekonomickou prosperitu však prý nesmíme zanevřít. "Budu se vždy zasazovat o to, aby se zlepšovaly podmínky pro hospodářský růst a konkurenceschopnost. Bez růstu to nepůjde," doplnil.

V této souvislosti Dlouhý zmínil, že je třeba lepší, nikoli více regulace, bojovat proti přebujelé byrokracii a slabé vymahatelnosti práva a nezatěžovat podnikatele omezeními. Ohled je ale třeba podle Dlouhého brát i na životní prostředí a vyvažovat růst bohatství s ohledem na ekologii. Za důležité považuje i finanční vzdělávání dětí.

Kritika sociálního státu

Prezidentský kandidát kritizoval současný sociální stát. "Zbavuje člověka odpovědnosti, což vede ke ztrátě motivace k práci," řekl s tím, že je nutné sebrat dávky lidem, kteří je zneužívají. Dlouhý dodal, že právě sociální stát může za současné ekonomické problémy v Evropě. "Čím více přerozdělování, tím větší byrokracie a tím větší riziko zneužívání a korupce," podotkl Dlouhý.

Prezidentský kandidát dále podpořil například zavedení druhého důchodového pilíře či školného na VŠ. Dlouhý si také myslí, že pro Česko je klíčové zůstat součástí Evropské unie, byť by si mělo zachovat svoji suverenitu a staví se proti zavedení eura.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám