Hlavní obsah

Divoké bouřky vystřídá vydatný déšť, meteorologové varují před povodněmi

Novinky, fia, jas
Aktualizováno

V noci na úterý meteorologové očekávají vydatné deště, které zasáhnou především jižní Čechy a Vysočinu. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pondělí vydal výstrahu, podle které hrozí na některých místech vzestup hladin vodních toků až na druhý stupeň povodňové aktivity, tedy pohotovost. Zbytek týdne by měl být ve znamení skoro jasné oblohy a teplot kolem 25 stupňů Celsia.

Foto: Břetislav Fiala , ČTK

Vydatný déšť může opět zvednout hladiny toků.

Článek

"Očekáváme, že místy spadne 20 až 50 mm srážek. V důsledku předpokládaných srážek počítáme v úterý s možností dosažení 1. stupně povodňové aktivity, ojediněle 2. stupně povodňové aktivity na jihu Čech, zejména v horských a podhorských oblastech Novohradských hor a Šumavy a také na západě Českomoravské vrchoviny," uvádí výstražná informace ČHMÚ. Intenzivní srážky způsobí tlaková níže se středem nad Maďarskem.

Druhá polovina týdne bude slunečná

Úterý bude nejchladnějším dnem tohoto týdne. Zejména na jihu území očekávají meteorologové vydatný déšť, který by měl ustávat až během odpoledne.

"Bude oblačno až zataženo, přičemž denní teploty se vyšplhají na 18 až 22 stupňů Celsia, na Moravě a ve Slezsku mohou být o dva stupně vyšší," řekla Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Středa nabídne polojasnou až skoro jasnou oblohu. Ráno mohou teploty v západních Čechách klesnout na osm stupňů Celsia, jinde se budou pohybovat mezi 14 a 10 stupni. Odpoledne rtuť teploměru vyšplhá na 23 až 27 stupňů.

Velmi podobné počasí nabídnou i čtvrtek a pátek. Nejvyšší denní teploty podle meteorologů vyšplhají na 24 až 28 stupňů. Na Moravě se mohou teploty dostat až k tropické třicítce.

Slunečné počasí by mělo panovat i o víkendu, pouze v neděli odpoledne se mohou na některých místech vyskytovat bouřky z tepla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám