Hlavní obsah

Dívka neuspěla s žalobou kvůli maturitní písemce, z níž měla nula bodů

Právo, pko
Brno

Marně se u Krajského soudu v Brně snažila zvrátit nepříznivý výsledek státní maturity studentka z jihu Moravy. Napadla žalobou rozhodnutí odboru školství Jihomoravského kraje, kterým bylo potvrzeno, že za písemnou práci z angličtiny obdržela nula bodů kvůli nedodržení charakteristiky textu. Soud se ale ztotožnil s názorem úřadu a žalobu zamítl.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Soud ale současně uvedl, že zamítnutím žaloby dívku nijak nepoškodil, neboť když za několik dní zvládne opravný termín, bude moci nastoupit na podzim na vysokou školu. Předchozí žalobě jiné studentky v minulých dnech soud naopak vyhověl. [celá zpráva]

„Napadené rozhodnutí žalovaného krajského úřadu netrpí nepřezkoumatelností, je srozumitelné, bylo vydáno na podkladě dostatečně zjištěného skutkového stavu věci a věc byla správně právně posouzena,“ prohlásila mluvčí soudu Miroslava Sedláčková s tím, že podstata věci spočívá v nedodržení zadání písemné práce, kterou úřad popsal tak, že místo reportu studentka napsala popis.

Zbývá kasační stížnost

„Kritéria pro hodnocení maturitních zkoušek ve školním roce 2011/2012 byla stejná pro všechny žáky, princip rovnosti v případě žalobkyně porušen nebyl. Opačný závěr by naopak mohl vést k narušení tohoto ústavního principu vyplývajícího z čl. 1 Listiny základních práv a svobod. Požadavek žalobkyně na zrušení a vrácení žalobou napadeného rozhodnutí žalovanému považuje soud za neúčelný, neboť výsledek případného nového přezkoumání žalovaným by nemohl být jiný,“ dodala mluvčí.

Studentce nyní zbývá možnost podat kasační žalobu k Nejvyššímu správnímu soudu. Tím by ale mohla dívka ztratit celý rok, protože soud by nerozhodl do doby zápisu na vysokou školu. K brněnskému soudu byly podány celkem tři žaloby proti státním maturitám. První žalobě soud vyhověl a napadeným výsledkem maturity se nyní znovu zabývá krajský úřad, o poslední žalobě by měli soudci rozhodnout v nejbližší době.

Reklama

Související témata:

Související články

Neúspěšní maturanti se obrátili na soud

Kvůli státním maturitám a jejich hodnocení padly v České republice první žaloby. U brněnského soudu je podali dva studenti, kteří v testech neuspěli a chtějí...

Výběr článků

Načítám