Hlavní obsah

Diskutující se v Českém rozhlase pohádali o islám, moderátorka zůstala sama

Debata o islámu, kterou v úterý ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky vedl spisovatel Benjamin Kuras s arabistou Janem Čuříkem, skončila odchodem hostů ze studia. Kuras, žijící převážně ve Velké Británii, varoval před islamizací Evropy s tím, že pokud zde chtějí muslimové žít, musí se přizpůsobit zdejším pravidlům, vzdát se džihádu a práva šaría.

Audio: Ukázka z rozhovoru Benjamina Kurase s Janem ČuříkemVideo: Český rozhlas/Borgis/Archiv Jana Čuříka

 
Článek

Arabista Čuřík označil tuto rétoriku za velmi podobnou té, kterou se po uzavření mnichovské dohody, v době tzv. druhé republiky, vymezovala tehdejší česká média vůči Židům. Podle něj je například ve Francii integrace muslimů úspěšná.

„Toto je neuvěřitelná debata. Já mluvím o obraně demokracie a vy mluvíte o nacismu, že se nestydíte,” rozhořčil se Kuras, kterého se toto přirovnání velmi dotklo.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Srovnáváte obranu demokracie s fašistickým džihádem,” dodal s tím, že odchází ze studia. „Mě ta debata taky nebaví,” uznal Čuřík, podle něhož byla Kurasova tvrzení „nezazdrojovaná, vylhaná a vymyšlená”.

Moderátorka Martina Kociánová se marně pokoušela oba znesvářené diskutéry korigovat s tím, že by měli akceptovat své rozdílné názory.

„Já se snažím bránit demokracii proti nejtotalitnější ideologii, která v současné době existuje, a tento pán mě nařkne, že mluvím jako nacista,” uzavřel Kuras.

Moderátorka následně posluchačům přiznala, že se s podobnou reakcí hostů setkala poprvé. „Debata není jednoduchá ani mezi odborníky,” dodala na vysvětlenou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám