Hlavní obsah

Díky mírné zimě uhynulo méně včel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minulá zima napáchala tuzemským včelařům méně škod než ta předešlá. Podle výsledků monitoringu úspěšnosti zimování včelstev, na němž se podílejí odborníci z kateder biochemie a geoinformatiky Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci (PřF UP), nepřežilo zimní měsíce necelých 15 procent produkčních včelstev.

Foto: Roman Mašín

V souhrnu za celou Českou republiku zaznamenali letos včelaři ztrátu produkčních včelstev 14,5 procenta.

Článek

Největší úhyny hlásí včelaři v Pardubickém kraji a v kraji Vysočina. „Podle dotazníků od 1745 respondentů máme letos informace o 26 592 včelstvech. V souhrnu za celou Českou republiku činily letošní ztráty produkčních včelstev 14,5 procenta. Na rozdíl od loňska, kdy české včelaře potrápily rozsáhlé úhyny, byly letošní ztráty z celkového pohledu nižší,“ uvedl Jiří Danihlík z katedry biochemie PřF UP s tím, že letošní ztráty včelstev byly obdobné jako v zimě 2018 až 2019.

V meziročním srovnání letos podle něj klesl počet včelařů, kteří přišli v zimě o všechna včelstva. „Přesto i letos zaznamenalo 8,2 procenta respondentů více než padesátiprocentní ztráty včelstev,“ poznamenal Danihlík. Jako příčiny včelaři označují varroázu, hlad nebo virózy. Odborníci z kateder biochemie a geoinformatiky PřF UP díky pravidelným monitoringům zimování včelstev zjistili, že rozsáhlé úhyny včel se v Česku opakují v průměru jednou za dva až tři roky.

Hmyzí hotel de luxe pro včelky samotářky

Zahrada

Před časem experti zprovoznili unikátní interaktivní mapu České republiky s údaji o ztrátách včelstev v jednotlivých regionech, hustotě zavčelení či průměrné produkci medu na jedno včelstvo.

V Česku je evidováno zhruba 696 000 včelstev a bezmála 61 000 včelařů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám