Hlavní obsah

Digitální TV vysílání začne asi po roce 2006

Právo, jp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

"Jsme schopni rychle zahájit standardní televizní digitální vysílání," oznámil na středeční prezentaci současného stavu digitálního TV vysílání ředitel úseku vysílacích služeb Českých radiokomunikací Martin Roztočil. Dodal ale, že však pochybuje, že se tak stane do konce roku 2006.

Foto: archiv The Tap Tap

The Tap Tap - Jáchymovské peklo

Článek

"Do dvou měsíců bychom mohli začít běžně v Praze, do tří až čtyři měsíců v Brně a v návaznosti i v Ostravě," uvedl Roztočil. "Podstatou našeho rozhodnutí by ale měl být určitý regulační a legislativní rámec, pravidla hry. Technicky to problém není," dodal. Experimentální digitální TV vysílání běží v České republice již čtvrtým rokem a sleduje ho podle Roztočila kolem 100 tisíc diváků v okruhu hlavního města.

Nejasnosti kolem licencí

Vláda sice schválila záměr zahájit vysílání na svém jednání 28. dubna, nesouhlasila však se sníženou sazbou DPH při koupi set top boxů, což jsou přístroje, které digitální příjem umožňují. Uložila také ministerstvu informatiky, aby předložilo v příštím roce koncepci vysílání. Existují totiž stále nevyjasněné kompetence a pravomoci mezi Českým telekomunikačním úřadem a Radou pro rozhlasové a televizní vysílání.

Chcete mít digitální TV příjem?

  • Nepotřebujete novou televizi a nemusíte přesměrovat antény.
  • Stačí běžná anténa a koupit si set top box , který stojí zhruba od 2 do 20 tisíc Kč.

Co získáte?

  • Obraz bez "zrnění a duchů", lepší zvuk.
  • Nerušený příjem i v jedoucím dopravním prostředku.
  • Možnost zachytit více programů než máte dosud bez zvýšení poplatku.
  • Možnost využívat další interaktivní služby (např. superteletext, posílání a přijímání e-mailu přes obrazovku ,elektronický programový průvodce na tři dny dopředu, telebanking, nákupy přes obrazovku, hlasování v soutěžích, přístup k internetu aj.).

Nejasnost se týká zejména přidělování licencí současným provozovatelům vysílání, konkrétně toho, zda jim stačí již udělená licence na pozemní vysílání, nebo musí žádat o novou, speciálně digitální . V provozu jsou nyní experimentálně dva multiplexy, prostřednictvím kterých se digitální vysílání šíří.

Analogové vysílání do roku 2012

Jeden multiplex provozují České radiokomunikace, druhý Czech Digital Group a výhledově třetí má mít na starosti Český Telecom. Multiplex spravovaný radiokomunikacemi šíří pět TV programů -ČT 1, ČT 2, Novu, Primu, Óčko a tři rozhlasové stanice Radiožurnál, Prahu a Vltavu.

"Zájem o zařazení do multiplexu má Frekvence 1," podotkl Roztočil. Digitální vysílání poběží současně se stávajícím analogovým podle výhledu až do roku 2012, kdy má být analogické vysílání v České republice vypnuto.

Předseda Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) David Stádník předpokládá, že digitální rozhlasové a televizní vysílání nahradí dosavadní analogové už v roce 2008 a nikoli až po roce 2010, jak předpokládá přijatá vládní koncepce. Vyplynulo to z jeho dnešního rozhovoru pro rozhlasovou stanici BBC.

"Z pohledu dnešní doby není tak zcela nereálné o tom mluvit a bavit se o tom (o roce 2008)," odpověděl Stádník na dotaz, kdy analogové vysílání skončí.

Co chtějí televize

Prima

  • druhý kanál Primu 2
  • vytvořit síť regionálních televizí

Nova

  • filmový kanál
  • sportovní kanál

ČT

  • zpravodajský kanál
  • vzdělávací kanál

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám