Hlavní obsah

Digitální televizní vysílání může začít koncem roku

Právo, jp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pokud vláda v únoru schválí bez zádrhelů aktualizovanou Koncepci přechodu na digitální rozhlasové a televizní vysílání v České republice, mohla by značná část diváků již koncem roku sledovat na svých televizorech nejen větší počet programů ve špičkové kvalitě obrazu i zvuku, včetně doprovodných telekomunikačních služeb.

Foto: Josef Zajíc

Mezinárodní basketbalový turnaj v Ostravě - JIH: 18.4.2014

Článek

Na koncepci se podílela ministerstva informatiky, kultury, Český telekomunikační úřad (ČTÚ) a Rada pro rozhlasové a televizní vysílání. Ministr informatiky Vladimír Mlynář s ní ve čtvrtek seznámil novináře. "Máme zájem vše hladce urychlit, aby provozovatelé s digitalizací skutečně začali. Jde o to rozjet ten vlak," komentoval vznik koncepce Mlynář. Předkládaná koncepce se týká období do roku 2006. Souběžně s digitálním vysíláním poběží i současné analogové vysílání (tedy prostřednictvím antén), které by mělo definitivně skončit v roce 2012.

Podle Mlynářovy koncepce by koncem roku měly začít fungoval dva multiplexy, jeden s pokrytím asi 70 procent státu, druhý s pokrytím zatím 30 procent území. Na každém z nich by vysílal jeden ze dvou současných programů České televize a minimálně další čtyři televizní programy. Zájem má například hudební Óčko.

Přídavná zařízení pro televizory ve snížené sazbě DPH?

Přijímat vysílání v digitální podobě znamená pro diváky investovat do přídavného zařízení k televizoru zvaném set-top box. Stojí mezi 250 eury (zhruba 8 tisíc Kč) až 450 eury (14 500 Kč), jsou ale i levnější, od 50 eur (asi 1 600 korun). Digitální TV přijímače se pohybují v cenách nad 1000 eur. "Předpokládáme, že jejich cena bude klesat a navrhujeme, aby vláda set-top boxy zvýhodnila zařazením do snížené sazby DPH," řekl Mlynář.

"Vysílatelé nemusejí žádat o zvláštní licence na digitální vysílání, pokud vlastní licenci na terestrické vysílání. Ani za vstup na multiplex by neplatili," informoval Mlynář. Již teď mají od ČTÚ přiděleny licence na digitální vysílání České radiokomunikace a firma Czech Digital Group.

Digitalizaci by měl v budoucnu koordinovat dosud nevytvořený Vládní výbor pro digitální vysílání složený ze zástupců ministerstev, ČTÚ a vysílací rady. Podle Mlynářových slov je možné, že se po roce 2006 zprovozní více multiplexů. Ministr také nevyloučit, že Evropská unie stanoví jednotná pravidla pro ukončení analogového vysílání a Česko se bude muset přizpůsobit dříve než v ohlášeném roce 2012.

Reklama

Výběr článků

Načítám