Hlavní obsah

Dienstbier kritizuje situaci v Bělé, nesouhlasí s Chovancem

Právo, kab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) neměl prý z návštěvy uprchlického zařízení v Bělé – Jezové dobrý pocit. Nesouhlasí prý s vyjádřením svého stranického kolegy, ministra vnitra Milana Chovance, že zařízení odpovídá standardům 21. století.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier

Článek

„Já jsem z toho doopravdy dobrý pocit neměl, když to řeknu velmi mírně,“ řekl Dienstbier v neděli v pořadu Partie TV Prima. Připomněl, že uprchlíci nejsou vězni a spáchali jen přestupek nelegálního překročení hranic. „Jsou to lidské bytosti a jako s takovými by se s nimi mělo zacházet,“ dodal.

V Bělé strávil společně s ombudsmankou Annou Šabatovou, která podmínky v táboře ostře zkritizovala, celý den. Ani Dienstbier nesouhlasí s tvrzením ministra Chovance, že zařízení odpovídá standardům 21. století.

„Já jsem tuto zkušenost neměl. Já bych s tímto hodnocením nesouhlasil. To, co považuji za důležité, je, že pan ministr Chovanec řekl, že chce, aby se nedostatky, které byly zjištěny, odstranily,“ dodal.

Stejně jako Šabatová prý zjistil, že někteří zaměstnanci zařízení bránili poskytnutí právní pomoci uprchlíkům.

Zaměstnanci se snaží pomáhat

Místopředseda ODS Martin Kupka však s Dienstbierem nesouhlasí. „Ve všech případech se zaměstnanci snaží s těmi lidmi domluvit, v tomto ohledu bych jim nic nevyčítal. Domnívám se, že se zlepšila i komunikace s Červeným křížem,“ dodal.

Dienstbier zpochybnil i účelnost detenčních zařízení. Uprchlíci, které ČR předá například do Rakouska, dál pokračují ve své cestě, neboť sousední stát nemá detenční zařízení.

„Samozřejmě ta migrační krize vyvolává náklady v řádu stovek miliónů korun. A to nejsou jediné výdaje,“ dodal s tím, že Česko vynakládá zhruba tři čtvrtě miliardy korun na pomoc v postižených oblastech.

O dalších finančních prostředcích pro uprchlický tábor v Jordánsku, kde se byl premiér Bohuslav Sobotka osobně podívat v uplynulých dnech, bude vláda jednat následující týden.

Za rozvoj ghett může krize

V pořadu Partie čelil Dienstbier i otázce, proč je v Česku celkem 606 vyloučených lokalit, ve kterých žije kolem sta tisíc obyvatel. Ministr to zdůvodnil uplynulou hospodářskou krizí.

Kupka se domnívá, že vláda zatím nepodnikla kroky pro zlepšení situace. Vláda prý musí více spolupracovat se starosty měst a obcí.

„Je potřeba zajistit to, aby se sociální dávky nezneužívaly. Pokud třeba rodina dostává podporu na školní pomůcky, aby ty finanční prostředky byly na školní pomůcky využity,“ uvedl Kupka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám